Apare un nou sistem de pensii în România? Vei lua bani în funcție de ce meserie ai avut, Raluca Turcan e încântată de idee

Nicu Stan, Ioana Nicolae 21.04.2021, 13:58
Apare un nou sistem de pensii în România? Vei lua bani în funcție de ce meserie ai avut, Raluca Turcan e încântată de idee

Apare un nou sistem de pensii în România? Vei lua bani în funcție de ce meserie ai avut, Raluca Turcan e încântată de idee, dar spune că trebuie să fi efăcută cu cap

S-ar putea înființa un nou sistem de pensii. Anunțul ministrului Muncii, Raluca Turcan

Apare un nou sistem de pensii în România, în care vei lua bani în funcție de ce meserie ai avut. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, este încântată de idee chiar dacă lege există de un an.

Raluca Turcan a lanseat ideea înființării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaționale, așa cum se întâmplă în alte țări din europa. Raluca Turcan spune că nu se poate renunța la pensiile de serviciu ale magistraților și nu susține ideea ca în sistem pensia să depășească salariul.

Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Raluca Turcan a văzut ce se întâmplă în alte țări

În schimb, Raluca Turcan a avansat ideea posibilității înființării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale.

„Aceasta este o discuție foarte bine de lansat și intenționez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din țările din jurul nostru și există foarte multe pensii pe categorii ocupaționale și își creează propriile sisteme de pensii. Pe de altă parte, și aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaționale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se așază în timp”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit news.ro.

Pensiile nu ar trebui să depășească salariul

Raluca Turcan a vorbit și despre principiile ce ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraților, spunând că pensiile ar trebui să fie cât mai aproape de valoarea salariului, nu să-l depășească.

„În domeniul justiției avem o jurisprudență deja adunată care aduce acest principiu pe care și l-a asumat și domnul ministru al Justiției, și anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depășească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forțare, așa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituțională și atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale și mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Și atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susținem”, a adăugat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe