Locuitorii continentului african sunt martorii nașterii unui nou Ocean pe suprafața terestră a Planetei. Mulți cercetători din domeniu explică acest fenomen ca urmare a erupției vulcanice a Vulcanului din Etiopia, care a erupt în 2005, provocând, în doar câteva zile, o ruptură lungă, ce se întinde pe aproximativ 17 kilometri.
Africa va fi despărțită de un nou ocean. Explicațiile experților
Experții în geologie au constatat că procesele vulcanice de sub placa tectonica etiopiană sunt aproape similare cu cele care se petrec pe fundul oceanelor.
„Aceasta este o descoperire în întelegerea noastră a procesului care duce la crearea bazinelor oceanice”, a declarat Ken Macdonald, profesor al Departamentului de Știința Pământului, din cadrul Universității California, Santa Barbara.
O fisură s-a deschis în Etiopia în 2005 și s-a extins încă de atunci. Sursa foto: BBC
Mai mult, geologii care lucrează în îndepărtata regiune Afar a Etiopiei spun că oceanul va împărți în cele din urmă continentul african în două, deși acest proces complicat va dura aproximativ 10 milioane de ani, potrivit BBC.
Tim Wright, un cercetător al acestui fenomen descrie acest proces ca fiind unul „cu adevărat incredibil”.
Obișnuită să înțeleagă schimbările de pe planetă pe perioade de milioane de ani, echipa internațională de oameni de știință, inclusiv Tim Wright, a văzut schimbări uimitoare în Afar în ultimii cinci ani, unde continentul se prăbușește, destul de literal sub picioarele lor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Dr. James Hammond, un seismolog de la Universitatea din Bristol, care lucrează în Afar, explică faptul că unele părți ale regiunii se află deja sub nivelul mării, iar oceanul este tăiat doar cu aproximativ un bloc de 20 de metri în Eritrea.
„Se va dezlipi, se va scufunda din ce în ce mai adânc și, în cele din urmă, … părți din sudul Etiopiei, Somalia va deriva, va crea o nouă insulă și vom avea o Africa mai mică și o insulă foarte mare care plutește în indian Ocean”, a declarat dr. James Hammond.