Aparatul electrocasnic care îți crește facturile la curent fără să îți dai seama. Televizorul și frigiderul au un consum redus pe lângă el

Ioana Bucur 15.10.2022, 15:29
Aparatul electrocasnic care îți crește facturile la curent fără să îți dai seama. Televizorul și frigiderul au un consum redus pe lângă el

În condițiile în care se anunță o iarnă cu facturi uriașe, tot mai mulți români își fac planuri de reducere a cheltuielilor. În acest context, ar fi bine să știi care este aparatul electrocasnic care își crește facturile la curent fără să îți dai seama. Nu este un dispozitiv de lux, fiind folosit zilnic, însă, în comparație cu el, televizorul și frigiderul au un consum redus.

Care este aparatul electrocasnic care îți crește facturile la curent

La fel ca toți cetățenii țărilor membre ale Uniunii Europene, românii se pregătesc pentru o iarnă dificilă, în contextul scumpirilor de pe piața energiei. În timp ce autoritățile caută variante pentru sprijinirea populației, oamenii caută soluții pentru a-și reduce cheltuielile. Unii pun bani deoparte, alții își fac lista aparatelor din casă care consumă cel mai mult curent și încearcă să reducă la minim folosirea acestora.

Am fi tentați să punem în fruntea listei aparatele de aer condiționat și televizoarele, însă acestea pot fi considerate „apă de ploaie” în comparație cu adevăratul lider al clasamentului. Este vorba despre un aparat care se regăsește, în ultimii ani, în tot mai multe case din România, fiind ales pentru ușurința cu care poate fi folosit și faptul că este foarte ușor de întreținut. Doar că, din pricina consumului uriaș de energie, din ajutor ar putea deveni povară. Este vorba despre plita electrică.

Aceasta are un consum lunar mediu de aproape 120 de kWh, o valoare uriașă în comparație cu:

 • Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună
 • Mașină de spălat vase: 18 kWh
 • Cuptor electric: 66 kWh
 • Televizor: 22,5 kWh
 • Aer condiționat: 60 de kWh
 • Mașină de spălat haine: 80 de kWh

Aparatul electrocasnic care îți crește facturile la curent fără să îți dai seama. Televizorul și frigiderul au un consum redus pe lângă el

Ce alte aparate din casă intră în topul marilor consumatori de energie

Topul celor mai mari consumatori de energie este completat de aerul condiționat, centralele termice, caloriferele electrice, acestea încărcând factura la curent cu aproape 50%.

Frigiderul, nelipsit din casele din România, este și el unul dintre marii consumatori. Experții de la Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) au oferit câteva sfaturi pentru cei care vor să facă economii:

 • Deschide ușa frigiderul de cât mai puține ori, deoarece cu cât intră mai mult aer din exterior, cu atât este mai probabil ca umezeala să ajungă pe pereți, să se condenseze și să formeze gheață.
 • Închide ușa corect. Dacă benzile de cauciuc sunt deteriorate, acestea nu se vor închide etanș, permițând aerului să se scurgă și să se formeze plăci de gheață.
 • Păstrează temperatura frigiderului la 5ºC și congelatorului la -18ºC.
 • Lasă aerul să circule în spatele dispozitivului: nu-l lipi complet de perete, astfel încât motorul să aibă ventilație.
 • Nu pune alimente fierbinți în frigider: este mai bine să așteptați să se răcească înainte de a le pune, deoarece evaporarea lichidelor din cauza căldurii ar crea mai multă gheață.
 • Așează frigiderul departe de surse de căldură, cum ar fi un cuptor, un calorifer sau un loc însorit.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...