Apar noi meserii în România. Numerologul și consilierul de cuplu, pe lista propunerilor

Beatrice Dumitru 09.01.2023, 20:47
Apar noi meserii în România. Numerologul și consilierul de cuplu, pe lista propunerilor

Sunt schimbări pe piața muncii din Romania, deoarece apar noi meserii și dispar altele. Astfel, 13 noi profesii ar putea fi adăugate în Clasificarea Ocupațiilor din țara noastră. Consilierul de cuplu și numerologul sunt pe lista propunerilor. Iată care sunt celelate 11 ocupații. În anul 2022 au apărut numeroase meserii noi în țara noastră, astfel că in februarie 2022 au fost introduse 69 de ocupații.

Meseriile care apar în 2023 în România

Un proiect care prevede completarea Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) cu încă 13 noi ocupaţii a fost publicat pentru dezbatere pe site-ul Mininisterului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Pe lângă introducerea celor 13 noi meserii în COR, proiectul prevede şi mutarea, redenumirea şi eliminarea unor ocupaţii.

Proiectul privind modificarea și completarea Clasificării Ocupațiilor din România (COR) a fost aprobat prin ordin al ministrului Muncii, potrivit Infoactual. Cele 13 noi meserii care apar sunt:  broker de servicii pentru afaceri, consilier de cuplu, evaluator accesibilitate, inginer de securitate sisteme înglobate, inginer în domeniul securității TIC, instructor dresaj câini ghizi, lucrător hotelier, manager clienți strategici, numerolog, tehnicieni imprimare 3D, tehnicieni inspecții și reparații de turbine eoliene, tehnician instalare turbine eoliene și tehnician mentenanță turbine eoliene.

Apar noi meserii în România. Numerologul și consilierul de cuplu, pe lista propunerilor
Apar 13 noi ocupații în România.

Ce meserii ar putea dispărea

Pe lângă introducerea celor 13 noi ocupații. vor fi mutate, redenumite și eliminate unele meserii, cum ar fi cea de expert evaluator de proprietăți imobiliare, cea de jurisconsult sau cea de expert evaluator de bunuri mobile. Iată care sunt meseriile care ar putea disparea:

  • se mută ocupația „inspector aeronautic” din grupa de Ingineri electroniști în grupa de bază Specialiști în domeniul politicilor administrative,
  • se redenumește ocupația „specialist sisteme de calificare” ca „analist ocupațional” și păstrează același cod în grupa de bază: Specialiști în domeniul resurselor umane și de personal.
  • se redenumește ocupația „expert evaluator de întreprinderi” ca „evaluator autorizat” și păstrează același cod, în grupa de bază – Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor.
  • se elimină ocupația „expert evaluator de proprietăți imobiliare” codul din grupa de bază – Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor.
  • se elimină ocupația „expert evaluator de bunuri mobile” cod din grupa de bază – Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor.
  • se elimină meseria de „expert evaluator de active financiare” cod din grupa de bază – Specialiști consultanți în domeniul financiar și al investițiilor.
  • se elimină ocupația „jurisconsult” cod din grupa de bază – Avocați.
Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...