Anunțul zilei pentru românii cu card. De acum va fi obligatoriu aproape peste tot

Mihnea Tălău 09.01.2023, 08:58
Anunțul zilei pentru românii cu card. De acum va fi obligatoriu aproape peste tot

Legea care îi obligă pe comercianţi să le dea clienților posibilitatea de a plăti cu cardul a intrat în vigoare din acest an. Acest act normativ vizează firmele din comerț și servicii care încasează mai mult de 50.000 de lei în numerar, în decursul anului.

POS-ul a devenit obligatoriu în aproape toate magazinele din România

Concret, de la 1 ianuarie comercianții trebuie să dispună de POS în magazine, astfel încât oamenii nu vor mai fi nevoiți să scoată bani din bancomat pentru a putea plăti la anumite magazine din țară. Astfel,  POS-ul a devenit obligatoriu în aproape toate magazinele din România.

Pentru a se asigura că legea este respectată în toate centrele din România care comercializează produse sau oferă servicii, ANAF va începe o serie de verificări în acest sens. Această nouă lege are scopul de a scădea evaziunea fiscală și de a facilita procesul de urmărire al banilor.

Amenzile pentru o firmă care refuză să accepte cardurile ca metodă de plată pot varia între 20.000 și 50.000 de lei.

Până în acest moment, România se află la jumătatea mediei europene în ceea ce privește posibilitatea de a plăti cu cardul la magazine. Din punct de vedere al preferințelor cetățenilor, pensionarii preferă să plătească numerar, în timp ce populația tânără preferă plata cu cardul.

Plata cu cardul, schimbări majore. Ce îi așteaptă pe români
 

Modificări fiscale care au ca rol urmărirea banilor și scăderea evaziunii fiscale

Măsura face parte dintr-un pachet mai mare de modificări fiscale care au ca rol urmărirea banilor și scăderea evaziunii fiscale.

Terminalele POS sunt considerate ca fiind una dintre cele mai sigure metode de plată, deoarece creează un mediu sigur pentru ca clienții să inițieze tranzacții. Și, deși viitoarea modificare a legii are ca scop facilitarea experienței de plată atât pentru întreprinderi, cât și pentru clienți, ascunde și riscuri referitoare la aplicarea de sancțiuni pentru cei care aleg să nu o respecte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...