Anunțul zilei pentru românii care vor să își facă pașaport. Totul se schimbă din 20 martie

Mihnea Tălău 18.03.2023, 13:24
Anunțul zilei pentru românii care vor să își facă pașaport. Totul se schimbă din 20 martie

Începând de luni, 20 martie, românii vor avea la dispoziţie un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de paşapoarte. Anunțul a fost făcut Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care transmite că noul serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de paşapoarte va fi integrat în HUB-ul de servicii al ministerului.

Programări pentru 90 de zile

Comparativ cu platforma folosită în prezent, noul serviciu va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Astfel, cetăţenii vor avea la dispoziţie o interfaţă grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranţă a datelor de identificare, precum şi noi facilităţi, printre care notificarea prin e-mail, se precizează în comunicat transmis de MAI.

„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI.

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că prin digitalizare serviciilor publice se oferă servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate.

„Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate.

Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a afirmat Lucian Bode.

Nicolae Ciuca si Lucian Bode cer majorarea pedepselor in anumite infractiuni. Ce spune Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: „Bilanturile politiei se tin mai nou cu usile inchise”
Lucian Bode

Eliberarea pașapoartelor se face în 3-5 zile

Numai anul trecut, au fost emise 2.413.021 documente de călătorie (faţă de 1.593.012 în 2021), dintre care 2.316.273 paşapoarte simple electronice şi 96.748 paşapoarte simple temporare, comparativ cu anul 2021, când au fost emise 1.488.718 paşapoarte simple electronice şi 104.294 paşapoarte simple temporare.

S-a constat că numărul paşapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% faţă de anul 2021, respectiv cu 50% faţă de anul 2019.

Trebuie precizat că zilnic, se depun, în medie, 6.700 de cereri pentru eliberarea paşaportului, timpul mediu de eliberare a documentului fiind de 3-5 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...