Acte necesare pașaport 2023. Cum faci programare online, în cât timp se eliberează și ce taxă trebuie să plătești

Emanuela Pană 23.01.2023, 16:09
Acte necesare pașaport 2023. Cum faci programare online, în cât timp se eliberează și ce taxă trebuie să plătești

Dacă vrei să călătorești în afara spațiului Uniunii Europene, atunci știi deja că vei avea nevoie de un pașaport. Însă, pentru a intra cât mai repede în posesia lui, trebuie să știi și ce acte sunt necesare, ce taxe ai de achitat și cum îți faci programare, online, pentru pașaport, ca să scapi de statul la coadă. Iată lista de acte necesare pașaport 2023 și cât durează emiterea documentului.  

Acte necesare pentru pașaport în 2023. Ghid complet  

Cetățenii români care vor să călătorească pe teritoriul țărilor membre UE au nevoie doar de actul de identitate pentru a face acest lucru. În schimb, dacă trebuie să călătorească în țările care sunt în afara spațiului european, ei vor avea nevoie de pașaport. 

Astfel, cei ce vor să călătorească în Marea Britanie, de pildă, care e părăsit oficial Uniunea la 1 ianuarie 2021, au nevoie de pașaport. Din fericire, obținerea documentului de călătorie nu este deloc complicată în 2023, față de anii trecuți. 

Dacă știi ce documente sunt necesare pentru eliberarea pașaportului și plătești taxele, totul va fi gata rapid. În plus, acum există și posibilitatea de a te programa online, astfel că nu vei mai fi nevoit să aștepți la coadă.  

Ce este pașaportul și cât de puternic e cel românesc?  

Pașaportul este un document de călătorie eliberat, de regulă, de către guvernul țării cetățenilor săi sau, atlfel spus, de țara de origine care îți permite să călătorești internațional. Pașaportul conține elemente de securitate și certifică identitatea și naționalitatea titularului său, în principal, în scopul călătoriilor internaționale. 

De obicei, un pașaport obișnuit este valabil între cinci și zece ani, fapt pentru care persoanele care călătoresc mult sunt nevoite să și-l reînnoiască. Pașaportul românesc, care oferă acces fără viză în 175 de țări din lume, se situează pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă. 

Cel mai puternic pașaport din lume este cel japonez, acesta permițând accesul fără o viză prealabilă în nici mai mult, nici mai puțin de 193 de state din întreaga lume. Pașaportul japonez este urmat de cel din Singapore și Coreea de Nord, cu 192 destinații. Pe locul trei se află Germania și Spania, cu 190 de state. 

Câte tipuri de pașapoarte există?  

Potrivit datelor oferite de Direcția Generală de Pașapoarte, pașapoartele sunt de următoarele tipuri: 

 • Pașaport simplu electronic; 
 • Pașaport simplu temporar; 
 • Pașaport simplu electronic/simplu temporar cu menționarea statului de domiciliu.  

Citește și: Schimbare pentru români. Cei care nu doresc cărți de identitate cu cip nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport

Pașaportul simplu temporar vs. pașaportul electronic 

În România, cetățenii care vor să călătorească într-o țară din afara Uniunii Europene pot să își facă două tipuri de pașaport, respectiv pașaport simplu temporar sau pașaport simplu electronic.  

Cel din urmă se poate elibera în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, iar valabilitatea sa diferă în funcție de vârstă. În cazul unei urgențe, pașaportul simplu temporar se poate elibera în termen de trei zile de la data depunerii cererii, având o valabilitate de 12 luni.  

Pașaportul simplu electronic se eliberează, la cerere, oricărui cetățean care îndeplinește condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2005. Excepție fac persoanele cărora li s-a suspendat dreptul de a călători. În lege mai găsim scris că minorii pot călători numai însoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, după caz. 

Valabilitatea unui pașaport simplu electronic este de: 

 • 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani; 
 • 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani; 
 • 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. 

Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 5 zile, dacă actele au fost depuse pe teritoriul României. La consulate, în străinătate, într-un stat membru UE, documentul se eliberează în 45 de zile. Într-un stat care nu este membru UE, termenul de eliberare al pașaportului este de 60 de zile. 

Acte necesare pașaport 2023 pentru adulți și copii  

Pentru a obține pașaportul în 2023, românii trebuie să știe că există o serie de documente pe care trebuie să le depună la Direcția Generală de Pașapoarte. Iată ce acte nu trebuie să lipsească din dosar.  

Acte necesare pasaport 2023
Acte necesare pentru pasaport in 2023

Acte necesare pașaport 2023, persoane adulte:  

 • Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original. 
 • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat. 
 • Paşaportul anterior, dacă acesta există. 

Acte necesare pentru pașaport 2023, persoane minore: 

 • Certificatul de naştere al copilului, în original;  
 • Actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original; 
 • Dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;  
 • Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există; 
 • În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz. 

Vezi și: Ce acte sunt necesare pentru a pleca în Anglia, după Brexit. În ce condiții nu ai nevoie de pașaport

Cât sunt taxele pentru pașaport în 2023? 

Pentru eliberarea pașaportului trebuie achitată o taxă, care variază în funcție de tipul acestuia, dar și de vârstă, după cum urmează:  

 • Pentru pașaportul simplu electronic, taxele sunt de 258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani; 
 • Pentru pașaportul simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă. 

Unde se pot plăti taxele pentru pașaport?  

Începând din septembrie 2020, plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:  

 • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank; 
 • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale ghiseul.ro;
 • prin mandat poştal. 

Indiferent de metoda aleasă, documentul de plată trebuie să prezinte următoarele mențiuni: 

 • numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare; 
 • tipul pașaportului solicitat; 
 • contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare; 
 • suma plătită. 

În cât timp se eliberează pașaportul? 

Cererile pentru eliberarea pașapoartelor sunt soluționate de autoritățile competente, în termene care pornesc de la data depunerii lor și care nu pot depăși: 

 • 5 zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în ţară;  
 • 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre UE;  
 • 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din state terţe în raport cu UE.  

Cum faci programare online pentru pașaport? 

Dacă vrei să depui actele pentru pașaport rapid și să eviți statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, o programare online pe epasapoarte.ro. De precizat că aceste programări se respectă întocmai, astfel că, dacă întârzii fie și numai 2 minute, vei pierde programarea făcută online.  

Cum poți afla statusul pașaportului?  

Dacă ai depus deja actele pentru pașaport, poți verifica stadiul cererii tale la adresa https://www.epasapoarte.ro/, cu mențiunea că există posibilitatea ca documentul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...