Dacă vrei să călătorești în afara spațiului Uniunii Europene, atunci știi deja că vei avea nevoie de un pașaport. Însă, pentru a intra cât mai repede în posesia lui, trebuie să știi și ce acte sunt necesare, ce taxe ai de achitat și cum îți faci programare, online, pentru pașaport, ca să scapi de statul la coadă. Iată lista de acte necesare pașaport 2023 și cât durează emiterea documentului.
Cetățenii români care vor să călătorească pe teritoriul țărilor membre UE au nevoie doar de actul de identitate pentru a face acest lucru. În schimb, dacă trebuie să călătorească în țările care sunt în afara spațiului european, ei vor avea nevoie de pașaport.
Astfel, cei ce vor să călătorească în Marea Britanie, de pildă, care e părăsit oficial Uniunea la 1 ianuarie 2021, au nevoie de pașaport. Din fericire, obținerea documentului de călătorie nu este deloc complicată în 2023, față de anii trecuți.
Dacă știi ce documente sunt necesare pentru eliberarea pașaportului și plătești taxele, totul va fi gata rapid. În plus, acum există și posibilitatea de a te programa online, astfel că nu vei mai fi nevoit să aștepți la coadă.
Pașaportul este un document de călătorie eliberat, de regulă, de către guvernul țării cetățenilor săi sau, atlfel spus, de țara de origine care îți permite să călătorești internațional. Pașaportul conține elemente de securitate și certifică identitatea și naționalitatea titularului său, în principal, în scopul călătoriilor internaționale.
De obicei, un pașaport obișnuit este valabil între cinci și zece ani, fapt pentru care persoanele care călătoresc mult sunt nevoite să și-l reînnoiască. Pașaportul românesc, care oferă acces fără viză în 175 de țări din lume, se situează pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.
Cel mai puternic pașaport din lume este cel japonez, acesta permițând accesul fără o viză prealabilă în nici mai mult, nici mai puțin de 193 de state din întreaga lume. Pașaportul japonez este urmat de cel din Singapore și Coreea de Nord, cu 192 destinații. Pe locul trei se află Germania și Spania, cu 190 de state.
Potrivit datelor oferite de Direcția Generală de Pașapoarte, pașapoartele sunt de următoarele tipuri:
În România, cetățenii care vor să călătorească într-o țară din afara Uniunii Europene pot să își facă două tipuri de pașaport, respectiv pașaport simplu temporar sau pașaport simplu electronic.
Cel din urmă se poate elibera în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, iar valabilitatea sa diferă în funcție de vârstă. În cazul unei urgențe, pașaportul simplu temporar se poate elibera în termen de trei zile de la data depunerii cererii, având o valabilitate de 12 luni.
Pașaportul simplu electronic se eliberează, la cerere, oricărui cetățean care îndeplinește condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2005. Excepție fac persoanele cărora li s-a suspendat dreptul de a călători. În lege mai găsim scris că minorii pot călători numai însoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, după caz.
Valabilitatea unui pașaport simplu electronic este de:
Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 5 zile, dacă actele au fost depuse pe teritoriul României. La consulate, în străinătate, într-un stat membru UE, documentul se eliberează în 45 de zile. Într-un stat care nu este membru UE, termenul de eliberare al pașaportului este de 60 de zile.
Pentru a obține pașaportul în 2023, românii trebuie să știe că există o serie de documente pe care trebuie să le depună la Direcția Generală de Pașapoarte. Iată ce acte nu trebuie să lipsească din dosar.
Acte necesare pașaport 2023, persoane adulte:
Acte necesare pentru pașaport 2023, persoane minore:
Vezi și: Ce acte sunt necesare pentru a pleca în Anglia, după Brexit. În ce condiții nu ai nevoie de pașaport
Pentru eliberarea pașaportului trebuie achitată o taxă, care variază în funcție de tipul acestuia, dar și de vârstă, după cum urmează:
Începând din septembrie 2020, plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:
Indiferent de metoda aleasă, documentul de plată trebuie să prezinte următoarele mențiuni:
Cererile pentru eliberarea pașapoartelor sunt soluționate de autoritățile competente, în termene care pornesc de la data depunerii lor și care nu pot depăși:
Dacă vrei să depui actele pentru pașaport rapid și să eviți statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, o programare online pe epasapoarte.ro. De precizat că aceste programări se respectă întocmai, astfel că, dacă întârzii fie și numai 2 minute, vei pierde programarea făcută online.
Dacă ai depus deja actele pentru pașaport, poți verifica stadiul cererii tale la adresa https://www.epasapoarte.ro/, cu mențiunea că există posibilitatea ca documentul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.