Șeful OMS crede că pandemia va fi învinsă anul acesta. Tedros Adhanom Ghebreyesu, despre motivul apariţiei Omicron

Stan Filon 01.01.2022, 10:25
Șeful OMS crede că pandemia va fi învinsă anul acesta. Tedros Adhanom Ghebreyesu, despre motivul apariţiei Omicron

Chiar dacă Europa este aproape roșie în acest moment, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, s-a declarat optimist. Spune că sunt șanse reale să scăpăm de pandemia de coronavirus, chiar anul acesta, însă pentru asta este nevoie de colaborare între țări.

Directorul OMS crede că pandemia va fi învinsă anul acesta

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, dă speranțe omenirii și spune că temutul virus care s-a abătut asupra noastră ar putea fi învins anul acesta. Medicul a transmis un mesaj cu ocazia Anului Nou, în care a tras din nou și un semnal de alarmă în privința „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către țările bogate, relatează BBC.

„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea. Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat șeful OMS.

Directorul OMS crede ca pandemia va fi invinsa anul acesta
Directorul OMS crede ca pandemia va fi invinsa anul acesta

Succesul înfrângerii virusului stă în colaborarea dintre țări

Șeful OMS a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata Covid-19, notează BBC. Cu toate acestea, nu a putut să nu remarce faptul că distribuirea de vaccinuri se face tot în mod inechitabil, iar acest lucru sporește riscul de evoluție și mutație a virusului. Obiectivul OMS pentru anul acesta este imunizarea a 70% din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.

Declarațiile sale vin la doi ani de când OMS a fost alertată pentru prima dată în legătură cu temutul virus care a scăpat dintr-un laborator din China și care provoacă pneumonie. Până în prezent, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane și-au pierdut viața în bătălia contra-cronometru.

Varianta Omicron nu pare foarte periculoasă

Între timp, varianta Omicron devine dominantă în multe țări din Europa, însă veștile nu sunt foarte grave. Se pare că boala nu este una foarte severă. Africa de Sud, de unde ar fi plecat varianta Omicron, a anunțat că a ridicat restricțiile de călătorie pe timpul nopții, iar autoritățile speră că au trecut deja de vârful pandemiei.

Marea Britanie, Franța, Italia și Grecia au raportat cazuri-record de noi infecții cu varianta Omicron, însă statisticile arată că infecțiile nu sunt atât de severe, precum cu celelalte tulpini de până acum. Mai mulți experți în sănătate publică susțin chiar că varianta Omicron ar însemna, de fapt, sfârșitul pandemiei.

Urmăriți Impact.ro și pe