Anunțul ONU despre prețurile la alimente: „Au scăzut semnificativ în iulie”. Ce se va întâmpla în viitor

Beatrice Dumitru 05.08.2022, 14:52
Anunțul ONU despre prețurile la alimente: „Au scăzut semnificativ în iulie”. Ce se va întâmpla în viitor

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În lună iulie prețurile au scăzut, fiind a patra scădere consecutivă de la o lună la alta.

Cea mai mare scădere lunară din octombrie 2008

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care măsoară variația lunară a costurilor la nivel mondial a unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 140,9 puncte în iulie, în scădere cu 8,6% față de iunie Aceasta a fost cea mai mare scădere lunară a valorii indicelui din octombrie 2008, precum și a patra scădere consecutivă de la o lună la alta. Indicele a rămas totuși cu 13,1% mai mare față de iulie 2021.

Astfel, potrivit FAO prețurile alimentelor la nivel mondial „au scăzut semnificativ” în luna iulie, dar agenția avertizează, totuși, asupra incertitudinilor cu privire la producția viitoare, informează Euronews.

Anunțul ONU despre prețurile la alimente: „Au scăzut semnificativ în iulie”. Ce se va întâmpla în viitor
Prețurile alimentelor a scăzut în luna iulie.

„Scăderea prețurilor mărfurilor la alimente de la niveluri foarte ridicate este binevenită, mai ales dacă este privită din punctul de vedere al accesului la alimente. Cu toate acestea, rămân multe incertitudini, inclusiv prețurile ridicate ale îngrășămintelor care pot afecta perspectivele viitoare de producție și mijloacele de trai ale fermierilor, o perspectivă economică globală sumbră și mișcările valutare, toate acestea punând probleme serioase pentru securitatea alimentară globală”, a declarat economistul șef al FAO Maximo Torero.

Prețurile la zahăr, lactate și carne au scăzut

Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a înregistrat cea mai mare scădere, scăzând cu 19,2% în iulie, din iunie, pentru a atinge cel mai scăzut nivel din ultimele zece luni. Și indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 11,5% față de iunie, dar a rămas cu 16,6% peste nivelul din iulie 2021. De asemenea, prețurile pentru zahăr, lactate și carne au scăzut și ele, dar într-o măsură mai mică.

Scăderea de la o lună la alta a fost influențată de scăderea bruscă a prețurilor grâului, atribuită parțial reacției pieței la anunțul că Rusia și Ucraina au ajuns la un acord care să permită exportul a milioane de tone de cereale blocate în porturile de la Marea Neagră, precum și producția din anul acesta.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a atins un nivel record de 159,7 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinssese, deja, cel mai înalt nivel din 1990, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Împreună, Rusia și Ucraina au reprezentat aproximativ 30% și, respectiv, 20% din exporturile globale de grâu și porumb, în ultimii trei ani, potrivit FAO.

Urmăriți Impact.ro și pe