Anunțul oficialilor ASF făcut despre polițele de asigurare la mașină. Când ar putea acestea să scadă

Ana Anitoiu 09.08.2022, 09:25
Anunțul oficialilor ASF făcut despre polițele de asigurare la mașină. Când ar putea acestea să scadă

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au făcut un anunț despre polițele de asigurare la mașină, în contextul dispariției City Insurance, fostul lider din domeniu. Aceștia au explicat ce s-a întâmplat pe piața RCA în primele șase luni ale acestui an și când ar putea să scadă prețurile.

ASF, despre polițele de asigurare la mașină

Piața RCA a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară întocmit pe baza datelor preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele șase luni din acest an.

„Concret, nivelul de concentrare a pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance, Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an”, a transmis ASF.

Clasamentul primilor trei jucători, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, care are o cotă de piaţă de aproape 21%, şi de Allianz Ţiriac, cu o cotă de piață de aproape 19%. Cele două societăţi au evoluat aproape constant în cel de-al doilea trimestru din 2022. În afară de Generali, toate celelalte societăţi au cote între 6% şi 8%.

Anuntul oficialilor ASF facut despre politele de asigurare la masina
Oficialii ASF, anunt despre politele de asigurare la masina

Ce se întâmplă cu prețurile polițelor de asigurare la mașină

Raportul ASF mai arată că s-a observat o evoluție pozitivă în privința prețurilor polițelor de asigurare la mașină. Primele medii s-au stabilizat şi chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an. Dacă trendul se va menține, costurile vor continua să scadă.

„Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie, mai arată raportul. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la acelaşi nivel, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie”, a mai transmis ASF.

Totuși, șoferii români trebuie să știe că spre deosebire de prima parte a anului 2021, creşterile sunt în continuare considerabile. Însă, stabilizarea şi chiar uşoara scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive ce arată că diversificarea pieţei are rezultate concrete.

În ceea ce privește daunalitatea, la nivel de piață, rata combinată a ajuns la 107%, faţă de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 şi peste 161% la sfârșitul anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...