Anunțul făcut de Klaus Iohannis pentru toți românii. Militarii se pregătesc să vină în România

Iancu Andreea 15.03.2022, 20:57
Anunțul făcut de Klaus Iohannis pentru toți românii. Militarii se pregătesc să vină în România

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere la Palatul Cotroceni, marți, cu omologul său bulgar, Rumen Radev. Cei doi șefi de stat au discutat pe tema diversificării surselor de energie şi a rutelor de transport, precum și despre consolidarea flancului estic al NATO și aderarea României și Bulgariei la Schengen. În cadrul declarației comune de presă, de la finalul discuțiilor, Klaus Iohannis a făcut un anunț important, precizând că mai multe trupe de militari se pregătesc să vină în țara noastră.

Klaus Iohannis, după discuțiile cu președintele bulgar: „Este acum în discuţie formarea unui Grup de Luptă”. Cine sunt militarii care se pregătesc să vină în România

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, statele aflate în proximitatea zonei de conflict, printre care și România, au început să își ia măsuri de precauție, în eventualitatea unor posibile atacuri din partea Rusiei. Astfel, România alături de Bulgaria și alte state membre NATO au solicitat ajutor din partea Alianței Nord-Atlantice.

După discuția de marți de la Palatul Cotroceni a celor doi președinți, Klaus Iohannis a vorbit despre constituirea unui Grup de Luptă pe flancul estic al NATO. Practic, acest Battlegroup despre care a precizat șeful statului, ar urma să marcheze prezența permanentă a trupelor NATO pe teritoriul României. Președintele Iohannis a menționat că Franța este statul care s-a oferit să ofere cadrul pentru acest Grup de Luptă. 

„Noi colaborăm foarte strâns şi foarte bine, România cu Bulgaria, în ce priveşte apărarea comună şi NATO. Probabil vă amintiţi că Bulgaria joacă un rol foarte important în cadrul Brigăzii Multinaţionale. Încă de la început am avut o înţelegere foarte bună pe această temă. Este acum în discuţie formarea unui Grup de Luptă, un Battlegroup care reprezintă o prezenţă NATO permanentă în România şi este un lucru cunoscut că Franţa s-a declarat dispusă să fie naţiune-cadru pentru acest Battlegroup.

În NATO, se poartă discuţiile tehnice pe această temă şi noi credem că, până la sfârşitul primăverii, în principiu, avem concluzii bune pe tema Battlegroup-ului şi atunci, cu siguranţă, putem să facem mai multe declaraţii publice pe această temă.”, a declarat președintele României, în cadrul întâlnirii organizate astăzi la Cotroceni, cu omologul său bulgar.

România și Bulgaria au discutat despre gazoductul BRUA. Acesta ar putea asigura necesarul de gaze, în lipsa Rusiei

Având în vedere nevoia reducerii dependenţei energetice față de Rusia, liderii celor două state au purtat o discuție importantă despre operaționalizarea rapidă a Interconectorului Bulgaria-Grecia. Acesta ar putea conecta cele două state și România la gazoductul BRUA. Șeful statului a precizat că termenul de finalizare al acestei conectări ar putea fi finalul acestui an. Astfel, România ar urma să beneficieze de gaz lichefiat prin Bulgaria până iarna viitoare.

 „În contextul necesității reducerii dependenței energetice de Federația Rusă, am discutat despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanța operaționalizării rapide a Interconectorului Bulgaria-Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA deja operațional și astfel Coridorul Vertical de Gaze, care are o importanță crucială, să devină funcțional”, a declarat Klaus Iohannis la finalul convorbirii cu Rumen Radev.

De asemenea, cei doi președinți au mai adus în discuție și legăturile dintre cele două țări vecine, propunând construirea unor poduri noi peste Dunăre, fiind punctată și nevoia de a spori gradul de navigabilitate al fluviului, solicitând implementarea proiectului european Fast Danube.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...