BNR a făcut anunțul cu privire la rata dobânzii de politică monetară, după ce în ianuarie aceasta a crescut, iar în luna următoarea a fost menținută la același nivel. Ratele românilor rămân ridicate și după decizia Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României cu privire la dobânda cheie. Iată la ce nivel a fost stabilită.
La începutul anului 2022, dobânda cheie se situa la nivelul de 1,75% pe an, iar în luna februarie 2023 a fost fost stabilită la 7%. BNR a anunțat pe 4 aprilie la ce nivel a stabilit rata dobânzii de politică monetară.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi, 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Este a doua şedinţă consecutivă, după cea din februarie, în care se păstrează nivelul decis pe 10 ianuarie.
„Pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an. Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an”, a precizat BNR despre dobânda-cheie.
Economiştii şefi din băncile din România se aşteaptau ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la nivelul de 7%, atât la şedinţa din 4 aprilie cât şi la cea din luna mai. Ceva semne de întrebare ridică şedinţa din luna iulie, când, în condiţiile unei scăderi a inflaţiei, BNR s-ar putea gândi la eventuale reduceri pentru dobânda-cheie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]BNR a mai transmis că, potrivit estimărilor, rata anuală a inflației își va accelera scăderea în următoarele luni, dar există incertitudini în contextul schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie, dar și de penuria de legume din Europa și reducerea livrărilor de petrol anunțată de țările OPEC.