Anunţ îngrijorător pentru românii care locuiesc la bloc. Situaţia a scăpat de sub control, o spun chiar specialiştii

Stan Filon 15.07.2022, 21:04
Anunţ îngrijorător pentru românii care locuiesc la bloc. Situaţia a scăpat de sub control, o spun chiar specialiştii

Un anunţ îngrijorător pentru românii care locuiesc la bloc vine chiar din partea Eurostat, care a venit cu o statistică alarmantă. Chiar dacă România se află pe primul loc în topul proprietarilor de locuințe, iată că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește spațiul destinat per persoană. Așadar, românii sunt proprietari de casă, însă casa este suprapopulată de copii, nepoți și chiar strănepoți. Cum afectează acest lucru dezvoltarea normală a copiilor, vedeți în rândurile de mai jos.

Anunţ îngrijorător pentru românii care locuiesc la bloc

Potrivit statisticilor, în România sunt cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE – peste 95%, dar aproape jumătate dintre locuințe sunt suprapopulate. Între pereții unei singure locuințe în același timp mai multe generații, ceea ce face ca spațiul să fie insuficient.

O cercetare din mai 2022, realizată de fundaţia social-democrată Friedrich Ebert Stiftung – Atitudini şi valori progresiste în România – arată că locuirea devine o problemă din ce în ce mai critică în România. Dacă pe vremea lui Ceaușescu accesul la o locuinţă prin intermediul locului de muncă de la stat era o practică curentă, treptat, după 1990, statul s-a oprit din construit, iar locuinţele au început să fie construite de dezvoltatori care au cerut bani grei pe ele.

Anunt ingrijorator pentru romanii care locuiesc la bloc
Anunt ingrijorator pentru romanii care locuiesc la bloc

Românii sunt proprietari de locuințe, dar stau înghesuiți

„Acest lucru se întâmplă în contextul în care România are cea mai mare rată de suprapopulare a locuinţelor – 45,1% în 2020 –, faţă de 18%, media UE, ceea ce indică nevoia acută de construire de spaţii locative noi. Mai mult decât atât, România este o ţară din Uniunea Europeană în care populaţia este foarte afectată de privarea severă de locuinţă (14,3% în 2020, comparativ cu 1% în Finlanda şi 2% în Cehia)”, menţionează sursa mai sus citată.

Nici chiriașii nu o duc bine în România. Potrivit Eurostat, dacă la nivelul UE 25% dintre chiriaşi alocă 40% sau mai mult din venituri pe chirie, situaţie considerată îngrijorătoare, în România, proporţia acestora este de 46,3%. Cercetarea mai arată că populaţia este receptivă la susţinerea de către stat a celor care câştigă atât de puţin încât nu-şi pot permite să închirieze sau să cumpere o locuinţă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Sărăcia, principala problemă

Sociologul Gelu Duminică a pus punctul pe i și spune că sărăcia joacă un rol esenţial în această ecuaţie a locuirii.  „România are, aproximativ, patru milioane de oameni care trăiesc în deprivare materială severă. Iar acei oameni, chiar dacă deţin o locuinţă, nu-şi pot permite costurile de întreţinere singuri. Şi atunci, împart costurile cu copiii şi aşa mai departe. Problema este gradul de sărăcie pe care România îl are, mult mai mare decât ţările vestice, coroborat cu faptul că avem casă, dar trebuie să plătim şi rată. Ceea ce ne îndatorează şi ne sărăceşte şi mai mult”.

Sociologul spune că ridicarea de locuinţe sociale trebuie să fie o prioritate pentru stat, astfel încât standardul de locuire să fie bun pentru persoanele vulnerabile, dacă vrem să ieşim din cercul vicios al sărăciei.

„Este foarte greu pentru un copil, de exemplu, să performeze la şcoală dacă nu are lumină acasă. Sau condiţii minimale de igienă. În mod logic, el va fi victima discriminării la şcoală. Cu o casă săracă, ai toate riscurile să ai şi o educaţie slabă. Nu ştiu câte case sociale s-au construit în România, în ultimii ani. În zonele în care eu lucrez, numărul tinde spre zero. Iar eu lucrez în zonele cele mai vulnerabile”, adaugă Gelu Duminică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...