România, țara cu cele mai multe toalete în curte. Peste 40% dintre români stau în locuințe fără canalizare

Ioana Matei 25.06.2022, 15:00
România, țara cu cele mai multe toalete în curte. Peste 40% dintre români stau în locuințe fără canalizare

România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe locuințe fără toalete în interior, fiind urmată de Bulgaria, Lituania și Letonia. Mai bine de 40% dintre români trăiesc acum în locuințe care nu sunt racordate la sistemul de canalizare. Situația este mai îngrijorătoare la sate, unde oamenii încă se spală la lighean și merg la toalete în curte.

Din cei aproape 19,2 milioane de români rezidenți în 2021, 11.012.187 stăteau în locuințe conectate la canalizare, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.

Toaleta în casă este încă un vis pentru majoritatea românilor de la țară. În 2021, doar 1.297.595 de persoane au beneficiat de servicii de canalizare, adică 14,6% din populația din zona rurală.

Situația este mult mai bună în orașe, unde 9.714.592 de oameni, adică 94,3% din populația rezidentă, trăiau anul trecut în case conectate la canalizare.

Populația conectată la canalizare, pe medii, în 2021. Sursa - Institutul Național de Statistică

Deși numărul persoanelor care trăiesc în locuințe conectate la sistemele de canalizare a crescut în 2021 cu 217.917, încă sunt peste 40% care stau în case fără baie în interior. Doar 11.012.187 de persoane aveau anul trecut locuinţele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 57,4% din populaţia rezidentă a României. Dintre aceștia, aproape 220.000 nu au locuințele conectate la sistemele de canalizare prevăzute și cu staţii de epurare, potrivit datelor INS.

Unde sunt cei mai mulți români cu locuințe fără toalete în interior

Cele mai multe locuințe conectate la sistemele de canalizare sunt în regiunea București-Ilfov – 90,3%, urmată de regiunea Centru – 69,8% și de Vest – 64,0%.

Regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia au cele mai puține locuințe cu toaletă în interior, aici procentele fiind între 39% și 44,4%.

Populația conectată la canalizare, pe regiuni de dezvoltare, în 2021. Sursa - Institutul Național de Statistică

Peste 88.000 de gospodării cu venituri mici vor fie conectate la rețelele de apă și canalizare prin programul ”Prima conectare”, anunța recent ministrul Mediului,Tánczos Barna.

Un raport al Comisiei Europene din 2021 arăta că procentajele de racordare la sisteme de colectare a apei uzate vor crește de la 76,06% la 96,84% în localitățile mai mari și de la 25,62% la 93,86% în localitățile mai mici.

România, pe primul loc în UE la locuințele fără toalete în interior

În ultimii ani, România a fost constant pe primul loc în Uniunea Europeană după numărul locuințelor fără toalete în interior.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, conform datelor Eurostat din 2020.

Cifrele rușinii pentru România. Câți oameni nu sunt conectați la rețelele de canalizare

La nivel mondial, România este departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care prevede că până în 2030 nimeni nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi au acces la toalete şi canalizare.

Lipsa toaletelor conectate la rețeaua de canalizare reprezintă un pericol pentru sănătatea tuturor, pentru că există riscul contaminării surselor de apă potabilă, a râurilor, plajele și culturile alimentare, dar și riscul răspândirii de boli în rândul populației.

Specialiștii atenționează și că persoanele care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...