Anunț îngrijorător. FMI se așteaptă la o nouă reducere a perspectivelor de creștere globală

Mihnea Tălău 10.06.2022, 11:52
Anunț îngrijorător. FMI se așteaptă la o nouă reducere a perspectivelor de creștere globală

Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă ca luna viitoare să își reducă și mai mult prognoza privind creșterea economică mondială în 2022, a declarat joi un purtător de cuvânt al FMI, după ce Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au decis să-și reducă propriile prognoze în această săptămână.

„S-au întâmplat atât de multe și se întâmplă foarte repede”

Acest lucru ar marca a treia retrogradare a FMI în acest an. În aprilie, FMI și-a redus deja prognoza privind creșterea economică mondială cu aproape un punct procentual, până la 3,6% în 2022 și 2023, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a declarat, în cadrul unei ședințe de informare periodică a fondului, că perspectivele generale indică în continuare o creștere la nivel mondial, deși la un nivel mai lent, dar că unele țări s-ar putea confrunta cu o recesiune.

„În mod clar, au avut loc o serie de evoluții care ne-ar putea determina să revizuim în continuare în scădere. S-au întâmplat atât de multe și se întâmplă foarte repede de când am venit ultima dată cu prognoza noastră”, a declarat Rice.

FMI urmează să publice la jumătatea lunii iulie o actualizare a Perspectivelor economiei mondiale.

Economia, in scadere in 6 tari din Europa, printre care si Romania

Cauzele agravante sunt războiul și pandemia

Banca Mondială și-a redus marți prognoza de creștere globală cu aproape o treime, la 2,9% pentru 2022, citând daunele agravante cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de pandemia COVID-19, avertizând în același timp asupra riscului tot mai mare de stagflație.

O zi mai târziu, OCDE și-a redus prognoza cu 1,5 puncte procentuale, până la 3%, deși a afirmat că economia globală ar trebui să evite o criză de stagflație în stilul anilor 1970.

Rice a declarat că retrogradarea așteptată se datorează continuării războiului din Ucraina, prețurilor volatile ale materiilor prime, prețurilor foarte ridicate la alimente și energie și unei încetiniri mai severe decât se aștepta în economia chineză, precum și creșterii ratelor dobânzilor într-o serie de economii avansate. El nu a oferit detalii despre perspectivele Chinei.

„Asistăm la această confluență de crize… combinația tuturor acestor lucruri care merg în aceeași direcție de materializare a riscurilor de scădere”, a conchis el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...