Anunț important din partea ANAF. Sunt vizați toți proprietarii de locuințe

Iancu Andreea 11.04.2022, 20:17
Anunț important din partea ANAF. Sunt vizați toți proprietarii de locuințe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut un anunț important care vizează mai multe categorii de contribuabili, printre care se regăsesc și proprietarii de locuințe. Aceștia, alături de alte persoane care prestează servicii vor trebui să-și declare veniturile în vederea impozitării. O inițiativă ANAF programată anul acesta încearcă să îi îndrume și să le ofere asistență românilor în domeniul fiscal.

Anunțul ANAF care îi vizează pe proprietarii de locuințe și nu numai

Agenții ANAF încearcă să îi determine pe români să raporteze veniturile și să achite datoriile fiscale către stat. De aceea, Agenția Națională a decis să intensifice anul acesta activitățile de îndrumare și asistență din domeniul fiscal, oferind sprijin pentru contribuabilii care trebui să își îndeplinească obligațiile care le revin. În acest context, mai multe inițiative ale ANAF urmează să fie derulate în lunile următoare.

Astfel, ANAF a anunțat că derulează trei proiecte pilot care vizează persoanele fizice din categoria contribuabililor prin care reprezentanții autorității fiscale vor încerca să educe și să informeze cu privire la obligațiile către stat ale acestora. Persoanele vizate sunt încadrate în următoarele categorii:

  • cadre didactice şi alte persoane ce pot obţine venituri din meditaţii,
  • persoane care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor,
  • persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare şi  întreţinere corporală.
Anunț din partea ANAF pentru toți proprietarii de locuințe
ANAF a lansat mai multe proiecte pentru a informa categoriile de contribuabili despre obligațiile fiscale

Proiectele demarate de ANAF pentru a atrage atenția asupra obligațiilor fiscale

Într-un comunicat oficial, ANAF a stabilit care sunt cele trei proiecte pe care le va demara în anul 2022 și care vizează categoriile menționate anterior. Astfel, un prim proiect este denumit „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ”, care va fi desfășurat în județele Cluj și Sibiu. Acesta urmăreşte identificarea unor instrumente de lucru în zona conformării voluntare în cazul cadrelor didactice şi a altor persoane care prestează servicii de meditaţii, către plata obligațiilor către stat.

De asemenea, un alt proiect, care se va desfășura în județele Brașov și Constanța, „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinţei bunurilor”, urmărește să prevină și să reducă sub-declararea sau nedeclararea veniturilor din chirii sau ca urmare a cedării folosinței bunurilor și neînregistrarea în scop fiscal. În acest caz, se dorește îmbunătățirea colectării și publicării de informații, dar și a schimbului de date între instituțiile publice și cu alte organisme private.

Proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală” este inițiativa care se va desfăşura la nivelul municipiului Bucureşti (Sectoarele 1 şi 3) şi al judeţului Ilfov. Acesta ar trebui să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenţionează în viitor să realizeze venituri din activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală.

ANAF va transmite informări către categoriile vizate de noile proiecte

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că va transmite informări către persoanele menționate pentru a le aduce la cunoștință obligațiile declarative și de plată. De asemenea, se precizează că în cazul controalelor inspectorilor ANAF au fost luate în calcul analize riguroase făcute de direcțiile de specialitate.

De reținut, ANAF pune la dispoziție asistență în domeniul fiscal prin Call-Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la nr. 031.403.91.60. Pentru a solicita informaţii personalizate privind situaţia fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spaţiul Privat Virtual.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...