EXCLUSIV

Anunț important despre formularele din școli. Ce trebuie să știe toți părinții, are legătură cu vaccinarea anti-Covid-19 EXCLUSIV

Alexandru Catalan 13.09.2021, 19:20
Anunț important despre formularele din școli. Ce trebuie să știe toți părinții, are legătură cu vaccinarea anti-Covid-19 EXCLUSIV

Majoritatea părinţilor vor completa formularele cerute în această perioadă de Ministerul Educaţiei. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi precizează că nu se pune chestiunea obligativităţii vaccinării copiilor prin completarea acestor acte.

Ce trebuie să știe toți părinții despre formularele din școli, cu privire la vaccinarea anti-COVID

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi anunţă că e de acord cu cererea ministerului privind completarea formularelor prin care părinţii îşi dau sau nu acordul pentru vaccinarea anti-COVID a propriilor copii. Acestea urmează a fi distribuie în școli odată cu începerea noului an şcolar.

Acest tip de formular nu obligă pe nimeni la nimic. Nici să-ți vaccinezi copilul, nici să admiţi că poate fi testat, nici să refuzi vaccinarea. Din discuţiile interne vă pot spune că majoritatea părinţilor ştiu despre cerinţele formularului şi sunt destui care admit că copilul său poate fi vaccinat. Desigur, există şi părinţi care nu admit vaccinarea. Nu comentez, dar e evident deja existenţa acestei pandemii, după ce milioane de oameni s-au îmbolnăvit şi zeci de mii dintre ei au şi murit. Personal, nu înţeleg de ce nu s-a mers pe continuarea variantei testării elevilor, fiindcă ţi-ar fi putut oferi o imagine mai bună a situaţiei din fiecare şcoală, a declarat preşedintele federaţiei, Iulian Cristache, pentru impact.ro.

Ce trebuie să știe părinții despre formularele din școli privind vaccinarea anti-Covid-19
Vaccinarea nu este obligatorie pentru copii

Elevii nu vor fi obligați să se vaccineze

În opinia sa, toţi părinţii trebuie să înţeleagă că nu se pune problema vreunei obligativităţi:

Chestiunea obligativităţii vaccinării nu se pune şi nici nu se va pune, cel puţin, până la elaborarea unei legi în acest sens, care să vorbească clar despre o asemenea obligativitate. Există şi opinii mai obscure, le ştim, a celor care au tot felul de concepţii, legate şi de vaccinare, şi de portul măştii. Nu e însă cazul aici de aşa ceva!, a adăugat Iulian Cristache.

În opinia preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, pentru cei mai grijulii dintre părinţi, formularul ar trebui semnat cu menţiunea că aşteaptă să fie informat în prealabil de către şcoală asupra naturii oricărui act medical la care ar urma să fie supus propriul copil. La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susţine că aceste formulare trebuie completate de fiecare părinte, „pentru a avea o imagine corectă și necosmetizată”.

Ce include formularul

Potrivit lui Cîmpeanu, formularul către părinţi include trei rubrici: doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul şi sunt indecis. Cîmpeanu a explicat că după centralizare, în situația în care se vor primi în medie 50 sau 60 de răspunsuri pozitive, vor putea fi organizate echipe mobile de vaccinare, care să meargă în diverse școli.

După ce vom finaliza acţiunea de informare, la nivelul fiecărei şcoli va fi desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinţilor despre vaccinare, pentru a putea să îşi exprime un acord sau un dezacord informat într-un formular care va fi lansat în prima zi de şcoală, cu trei rubrici: doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul, sunt indecis. Se vor centraliza răspunsurile pozitive. Dacă sunt, spre exemplu, 50-60 de răspunsuri într-o şcoală pozitive, există disponibilitate din partea colonelului Valeriu Gheorghiţă de a organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în şcoli şi care să îşi poată planifica şi resursa umană şi numărul de doze necesare pe baza răspunsurilor care vor fi furnizate şi de asemenea şi timpul pe care acea echipă mobilă îl va petrece în şcoală pentru vaccinare, a indicat ministrul Educaţiei.

61% dintre profesori sunt vaccinaţi

La data începerii noului an şcolar, potrivit statisticilor, circa 61% dintre profesori sunt vaccinaţi, în timp ce puţin peste 177.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani s-au imunizat la rândul lor contra COVID-19.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe