Anunț de ultimă oră de la LPF: când va fi introdus VAR, arbitrajul video, în Liga 1. Gino Iorgulescu, presat să ia decizia

În ultima perioadă, au existat mai multe presiuni din partea echipelor din Liga 1 pentru introducerea sistemului VAR, adică arbitrajul video. Gino Iorgulescu, președintele LPF, a cedat în cele din urmă.

Liga Profesionistă de Fotbal, condusă de Gino Iorgulescu, a anunțat, marți, că sistemul VAR (arbitrajul video) va fi implementat și în Liga 1 începând cu sezonul 2020-2021.

“Începând cu sezonul competiţional 2020-2021, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la meciurile disputate în cadrul competiţiei Casa Liga I. Pentru corecta informare a publicului, inclusiv a unora dintre reprezentanţii cluburilor membre, aducem la cunoştinţă faptul că încă de la implementarea arbitrajului video în campionatele disputate in vestul Europei am întreprins demersuri pentru implementarea acestui sistem la nivelul competiţiei Casa Liga I. În acest sens am iniţiat contacte atât cu furnizorii interni şi externi de soluţii tehnice pentru arbitrajul video, cât şi cu FIFA şi FRF, responsabil pentru asigurarea specializării arbitrilor pentru acest sistem de arbitraj. În urma demersurilor efectuate, ne face plăcere să vă informăm că, începând cu viitorul sezon competiţional, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la nivelul competiţiei Casa Liga I”
Comunicat LPF

Meciurile din Liga 1 vor beneficia de sistemul VAR

Decizia LPF vine după ce mai multe cluburi din Liga 1 s-au plâns că sunt dezavantajate de arbitraj. Există, în opinia lor, erori ale arbitrilor, care nu pot fi corectate și astfel sunt pierdute puncte.

Acum, LPF anunță că echipele din Liga 1 nu vor plăti pentru acest sistem.

“Facem precizarea că acest demers nu va implica niciun cost suplimentar din partea cluburilor membre LPF, cu excepţia costurilor aferente baremurilor arbitrilor VAR. În situaţia în care sistemul tehnic va fi funcţional, conform reglementărilor FIFA în vigoare, precum şi în funcţie de disponibilitate de resurse umane specializate pregătite de FRF, intenţionăm să testăm sistemul de arbitraj video la unele meciuri din cadrul play-off-ului actualei ediţii a campionatului Casa Liga I”
Comunicat LPF

Cel mai critic la adresa șefului LPF a fost, în ultima perioadă, patronul FC Botoșani, Valeriu Iftime. El îl acuza pe șeful LPF, Gino Iorgulescu, de faptul că nu face nimic pentru introducea VAR și că ar trebui schimbat din funcție.

Gino Iorgulescu conduce Liga Profesionistă de Fotbal din 2013, atunci când i-a succedat lui Dumitru Dragomir.

„Am vorbit cu președintele arbitrilor și ei vor mai mult ca noi să pună VAR. Trebuie bani. La noi, problema este Liga.  La Ligă trebuie schimbat Iorgulescu. Punct. Nu face nimic, nu are nicio acțiune. Liga trebuie să facă rost de bani. Să convingă cluburile… Nimeni nu vrea, nici Hagi nu vrea să plătească… În afară de noi și Steaua (n.red. – FCSB), nimeni nu vrea să plătească. Sunt șase care vor VAR, dar numai doi sunt de acord să plătească, iar restul nu vor. Eu am spus da, plătim. Faceți licitație, vedeți cât costă. Dacă îmi spui că la anul trebuie să dau 300.000 de euro, îi punem”, declara recent Valeriu Iftime.

Ce este tehnologia VAR de care se va bucura și Liga 1

Tehnologia VAR, adică arbitrajul video, a fost folosită în UEFA Champions League, pentru prima oară în acest sezon.

S-a luat această decizie după ce soluția s-a dovedit extrem de eficientă la Campionatul Mondial din 2018. Sistemul prin care arbitrii sunt atenționați că ar fi putut lua o decizie greșită în cazul unei faze și care le permite să revină asupra ei după vizionarea reluării e folosit în mai multe campionate puternice din Europa.

Sistemul VAR e prezent deja în Serie A, La Liga, Bundesliga și Ligue 1. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI