Ce este Europa Conference League, competiția care separă bogații de săracii fotbalului european: primele reacții

Alexandru Ioanid 25.09.2019, 15:14
Ce este Europa Conference League, competiția care separă bogații de săracii fotbalului european: primele reacții

UEFA a anunțat că, începând din 2021, va înființa o nouă competiție continentală – Europa Conference League. Decizia împarte fotbalul european în săraci și bogați. Și e lesne de înțeles la ce masă se vor așeza echipele din România.

UEFA a decis să înființeze o a treia competiție continentală, care se va numi Europa Conference League și care va debuta în 2021. Teoretic, forul susține că această nouă competiție le permite cât mai multor cluburi să joace la nivel european.

Practic, însă, fotbalul european se împarte în săraci și bogați. Afectate de această decizie vor fi echipele din România, în condițiile în care coeficientul de țară este extrem de mic.

Europa Conference League: după ce reguli va funcționa noua competiție

Potrivit deciziei UEFA, numărul echipelor care joacă acum în Europa League va fi restrâns, de la 48 la 32 de echipe. Astfel, în grupele Europa Conference League vor ajunge doar formaţii din ţările clasate pe locurile 1-15 din clasamentul coeficienţilor.

Cluburile din celelalte state (sub poziția a 15-a în top), printre care și cele din Liga 1, vor evolua în UEFA Europa Conference League. Țara noastră se află pe locul 30 în acest top al coeficienților.

Asta înseamnă, pe scurt, că echipele din Liga 1 nu vor mai ajunge în Europa League. Va juca acolo doar campioana României, care se duce în fazele preliminare ale Champions League. Dacă e eliminată în playoff-ul Champions League merge direct în grupele Europa League.

Dacă e eliminată în fazele preliminare, atunci merge în playoff-ul Europa League.

Restul echipelor din România, cele care termină campionatul pe locurile 2 și 3 și cea care câștigă Cupa României merg direct în Europa Conference League.  UEFA Europa Conference League va avea 8 grupe a câte 4 echipe, iar primele 5 campionate din Europa vor da câte o echipă în Conference League, în timp ce țările clasate pe locurile 6-54 vor trimite câte două echipe.

Noua competiție va avea 8 grupe a câte 4 echipe și faze eliminatorii, iar câștigătoarea trofeului va juca în Europa League în următorul sezon.

Europa Conference League: primele reacții din fotbalul românesc

Se schimba regulile in fotbal 2

Una dintre reacții a venit de la patronul FCSB, Gigi Becali.

„Ce să facem…Nu avem ce să facem. Voi credeți ca ăștia sunt proști? Până acum ne dădeau banii lor. Acum s-au deșteptat și nu mai vor să ne dea. Orice ban trebuie meritat. Pe ce bază sa ne dea nouă? Acum s-au deșteptat. Stai, mă, pe ce bază să-i dau eu bani lui Becali? Acum îi dau un milion pentru ce? Că a jucat și el pe acolo. Acum s-au deșteptat. Nu ne mai dau buget degeaba. Cum să ne dea ei 15 milioane într-un an, când tu ai 4 milioane buget pe an? Dacă tu ești echipă românească și nu-i interesează pe oameni de tine și tu nu produci bani. Cum să-ți dăm noi bani? Mă afectează, dar ce sa fac? Dacă eu sunt mic, mă adaptez., stau cu ăia mici. Dacă te interesează, ca țară, fă facilități pentru sport! Nu mai merge să-i păcălim noi să ne dea nouă banii la mișto. Eu așa văd”
Gigi Becali, patron FCSB

Fostul internațional, Gică Popescu, consideră că noua competiție va arunca România în lumea a treia a fotbalului european.

„Nu este normală această împărțire a celor de la UEFA, prin care împart Europa în două, în cea a săracilor și cea a bogaților. Noi am încercat de fiecare dată, în momentul în care am jucat în competiile europene, să ne ridicăm la acele standarde. Nu am reușit, deoarece a trebuit să renunțăm în fiecare sezon la anumiți jucători, datorită nivelului financiar scăzut al clubului nostru”
Gică Popescu, fost internațional

Urmăriți Impact.ro și pe