Anunț de la Guvern! Ce măsură va înlocui șomajul tehnic după 1 iunie

Redacția IMPACT 14.05.2020, 20:47
Anunț de la Guvern! Ce măsură va înlocui șomajul tehnic după 1 iunie

În ședința de Guvern de joi în care au fost anunțate mai multe măsuri care vor reglementa starea de alertă, s-a discutat și despre plata șomajului tehnic. Ce trebuie să știe companiile afectate?

Ce se întâmplă cu șomajul tehnic

La fel cum anunțase în urmă cu o zi și ministrul Muncii, Guvernul introduce prelungirea plății șomajului tehnic, până la data de 1 iunie, potrivit declarațiilor de joi, transmise de vicepremierul României, Raluca Turcan.

Ludovic Orban si Raluca Turcan. Foto: Inquam Photos / George Calin

„Guvernul a decis astăzi prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020 cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricţionate în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Vorbim deopotrivă despre angajaţi cu contracte individuale de muncă, dar şi despre profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti. Intenţia noastră declarată este, aşadar, să acordăm această formă de sprijin şi, în paralel, cu data de 1 iunie să venim cu măsuri active”, a declarat Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Ce se întâmplă după 1 iunie

După această dată, executivul spune că se încearcă găsirea unei soluții prin care să prelungească șomajul tehnic, pentru salariații din domeniile care au fost mai mult afectate de pandemia de COVID-19. Vicepremierul mai spune că după data de 1 iunie, Guvernul analizează posibilitatea introducerii unor măsuri financiare care să vină în ajutorul angajaților, dar și angajatorilor.

În paralel, începând cu data de 1 iunie, să venim cu măsuri active, care pe partea de angajaţi să includă inclusiv suportarea unei părţi din salariu pentru cei care se întorc din şomaj tehnic sau intră pe partea muncii”, a mai adăugat aceasta.

Și ministrul Muncii a vorbit despre existența unor astfel de măsuri.

„Șomajul tehnic se va prelungi cu siguranță. În primă instanță se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite și acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva (…) Restul economiei va sprijinită în mod activ ca să-și reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de 3 luni în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35%-45%. După 3 luni suma va descrește, pe măsură ce companiile reintră în activitate”, a declarat Violeta Alexandru, la Digi24. 

Urmăriți Impact.ro și pe