Antony Blinken, discuţie cu Serghei Lavrov. „Am cerut Rusiei să accepte oferta făcută de noi”. Update

Mihnea Tălău 29.07.2022, 21:01
Antony Blinken, discuţie cu Serghei Lavrov. „Am cerut Rusiei să accepte oferta făcută de noi”. Update

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova va propune în curând o dată pentru o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken. El a spus că va acorda atenție solicitării lui Blinken de a avea o conversație telefonică atunci când propriul program îi va permite, urmând să stabilească și ora.

Discuții despre un schimb de prizonieri deținuți în închisorile rusești și americane

UPDATE VINERI, 29 IULIE 2022, ORA 21:00. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat astăzi „sincer şi direct” cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre un potenţial schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia şi despre aplicarea acordurilor privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

„Am cerut ca Preşedinţia Rusiei să accepte oferta importantă făcută de noi”, a spus secretarul de Stat american, însă acesta nu a precizat ce răspuns a primit din partea ministrului rus de Externe.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Blinken a declarat miercuri că intenționează să aibă o conversație cu Lavrov pentru a discuta despre un schimb de prizonieri deținuți în închisorile rusești și americane, transmite Reuters.

El spune că SUA au făcut „o ofertă substanțială” Rusiei de a elibera cetățenii americani reținuți în această țară, adăugând că va face presiuni asupra omologului său rus pentru a răspunde în cadrul unei conversații planificate pentru zilele următoare.

Astfel, Washingtonul a oferit Moscovei un acord pentru a-i aduce acasă pe vedeta WNBA Brittney Griner și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan în urmă cu câteva săptămâni, a declarat Blinken, și a sperat să avanseze în acest proces atunci când va discuta cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Americanii schimba tonul fata de Ucraina
Antony Blinken

Blinken a refuzat să spună ce oferă Statele Unite în schimb

„A existat o propunere substanțială pe masă în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această propunere. Și voi folosi conversația pentru a urmări personal și sper să ne îndreptăm spre o rezoluție”, a declarat Blinken.

El a refuzat să spună ce oferă Statele Unite în schimb. O sursă familiarizată cu situația a confirmat un raport al CNN potrivit căruia Washingtonul era dispus să îl schimbe pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, ca parte a unui acord.

Urmăriți Impact.ro și pe