Cel mai cunoscut imunolog din Statele Unite ale Americii, Anthony Fauci, este mai bogat cu un milion de dolari, după ce a fost desemnat laureat al premiului Dan David, în Israel! Premiul i-a fost acordat pentru activitatea pe care medicul american a desfăşurat-o în domeniul sănătăţii publice pe duratapandemiei de coronavirus, dar și pentru lupta împotriva HIV, informează DPA.
Anual, premiul Dan David este acordat în trei categorii – trecut, prezent şi viitor -, fiecare valorând 1 milion de dolari. Anthony Fauci a fost premiat la categoria ”prezent”. Ceilalţi laureaţi ai premiului Dan David din acest an sunt următorii: istoricii în sănătate şi medicină Alison Bashford, Katharine Park şi Keith Wailoo, în domeniul ”Istoria în Sănătate şi Medicină”; şi trei pionieri ai imunoterapiilor anti-cancer, Zelig Eshhar, Carl June şi Steven Rosenberg, în domeniul ”Medicină moleculară”.
Comitetul care atribuie premiile Dan David l-a lăudat pe Anthony Fauci, în comunicatul oficial, pentru ”contribuţia sa excepţională la cercetările împotriva HIV” şi pentru ”salvarea a milioane de vieţi în ţările în curs de dezvoltare”. Imunologul american a fost recompensat şi pentru ”felul în care a condus National Institute of Allergy and Infectious Diseases şi, în special, pentru eforturile depuse în vederea recunoaşterii oficiale a unor abordări noi, precum vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager, care sunt administrate astăzi unor milioane de oameni din lumea întreagă; şi pentru curajul cu care a apărat ştiinţa în faţa opoziţiei neinformate pe durata dificilei crize provocate de pandemia de COVID-19”.
Gala desemnării premiilor se va desfășura în luna mai, prin intermediul unui eveniment online, ținând seama de pandemia de coronavirus. Cei desemnați câștigători ai premiilor Dan David donează 10% din valoarea acestor premii pentru a finanţa bursele oferite unor cercetători absolvenţi sau înscrişi la studii post-universitare şi care activează în domeniile lor de activitate.
Dar cine a fost Dan David? Ei bine, acesta a s-a născut într-o familie evreiască din Bucureşti, în anul 1929. S-a alăturat mişcării Tineretul Sionist la vârsta de 16 ani. După ce a studiat economie şi metodologii tehnice la Universitatea din Bucureşti, a lucrat pentru Radio-Televiziunea Română şi a devenit fotograf de presă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]A fost arestat de Securitate pentru activităţile sioniste din tinereţe, însă a reuşit să fugă din România în 1960. S-a stabilit la Paris, apoi s-a mutat în Israel.
A intrat în afaceri cu ajutorul unui împrumut de 200 de mii de dolari de la un văr de-al său. A cumpărat franciza Photo-Me International, specializată în cabine de fotografiere automată, cu care a dat lovitura. A deschis filiale în Israel, Spania, România şi Italia. În anul 1999, acțiunile sale valorau 210 milioane de lire sterline.
În 2000, a înfiinţat Dan David Foundation, care, alături de Universitatea Tel Aviv, atribuie în fiecare an începând din 2002 premiul care îi poartă numele. A murit în 2011, la vârsta de 82 de ani, la Londra.