ANM anunță un weekend canicular: care sunt zonele în care disconfortul termic va fi accentuat

Ciprian Ioana / 23.08.2019, 12:52
ANM anunță un weekend canicular: care sunt zonele în care disconfortul termic va fi accentuat

ANM anunță că România va fi lovită de un puternic val de caniculă în weeekend-ul 23-25 august. Meteorologii au prelungit o informare meteo de vreme extrem de caldă, ceea ce înseamnă că disconfortul termic va fi accentuat în multe zone.

Specialiștii ANM au prelungit informarea meteo de caniculă până duminică, 25 august. Astfel, vor mai urma încă două zile în care temperaturile vor fi extrem de ridicate și disconfortul termic accentuat.

Vor fi zon în care temperaturile urcă până la 36 de grade Celsius, temperatură resimțită la umbră. La soare, așadar, aerul va fi irespirabil.

ANM, informare de caniculă: care sunt zonele cu disconfort termic

Meteorologii ANM au prelungit informarea privind disconfortul termic pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, adică 23, 24 și 25 august.

Vom avea parte, așadar, de un weekend în care temperaturile maxime vor atinge frecvent 32-34 de grade, mai ridicate chiar – 35-36 de grade – local în Oltenia şi Muntenia şi izolat în Banat şi Crişana.

“În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile vestice, sudice şi sud-estice indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, arată specialiștii ANM.

Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 şi 34 de grade, mai ridicate, spre 35…36 de grade local în Oltenia şi Muntenia şi izolat în Banat şi Crişana, unde şi nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime cuprinse în general între 19 şi 22 de grade.

În special în după-amiaza şi seara de duminică (25 august), temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele montane. Asta însemnă că sunt zone în care pe parcursul zilei va fi extrem de cald, iar spre seară apar ploile și vijeliile de scurtă durată.

Astfel de episoade sunt frecvente atunci când temperaturile sunt ridicate. Lunile trecute de vară au arătat că după astfel de episoade apar și fenomene meteo extrem care, chiar dacă sunt de scurtă durată, pot produce pagube. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI