Animalul toxic care trăiește în Grecia. E foarte periculos, puțini români știu asta

Corina Oprea 24.06.2023, 23:29
Animalul toxic care trăiește în Grecia. E foarte periculos, puțini români știu asta

Atenție mare dacă mergi în Grecia în următoarea perioadă! Un animal extrem de periculos este pe toate plajele din cea mai iubită țară de vacanță. Mușcătura acestuia este extrem de periculoasă și poate provoca reacții alergice foarte severe. Află ce trebuie să faci dacă, accidental, ai fost înțepat, dar și cum te poți feri de el.

Cel mai periculos animal din Grecia

Grecia se numără printre destinațiile de vacanțe ale românilor. Este o alegere perfectă, mai ales că nu este prea departe de casă și prețurile sunt acceptabile, iar peisajele și serviciile impresionante. Se pare, însă, că există acolo și un pericol extrem de mare, la care toți turiștii trebuie să fie atenți.

Mai multe plaje din Europa, mai ales cele din Grecia, au fost invadate de o specie de meduze foarte nocive. Meduzele mov, o specie periculoasă, care și-a făcut apariția în bazinul Mediteranei și pe plajele litoralului românesc în toamna anului 2021, este un pericol pentru toți oamenii.

De regulă, meduzele mov se apropie de țărm spre finalul verii sau în luna septembrie, însă au existat și cazuri în care au apărut chiar mai devreme, în plin sezon estival. Această specie se remarcă prin înțepătura sa extrem de veninoasă, fiind una dintre cele mai periculoase specii de meduze.

Dimensiunea ciupercii este de aproximativ 6-8 cm, dar există cazuri în care pot crește și mai mari. Cu toate acestea, tentaculele lor pot atinge lungimi impresionante de până la 2 metri, reușind să înțepe oamenii de la distanță.

Atât corpul, cât și tentaculele meduzelor sunt acoperite de nematociste, care sunt celule vezicante conținând venin. Aceste nematociste sunt eliberate atunci când tentaculele meduzei intră în contact cu un alt organism, pătrunzând rapid în sângele persoanei înțepate.

Ce se întâmplă când te înțeapă o meduză

De obicei, înțepătura meduzei produce o senzație de durere și iritație în zona afectată. Poți resimți, de asemenea, senzații de arsură sau mâncărime. În urma înțepăturii, pielea poate deveni roșie și umflată în jurul zonei afectate.

Unele specii de meduze pot provoca o mâncărime intensă în urma înțepăturii. Scărpinarea zonei respective poate înrăutăți situația și poate duce la răspândirea veninului.

În cazuri mai severe, anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la înțepătura de meduză. Aceste reacții pot include dificultăți de respirație, umflarea feței sau a gâtului, amețeli și chiar șoc anafilactic. Este important să solicitați imediat asistență medicală în astfel de cazuri.

În cazuri rare, înțepătura de meduză poate duce la complicații grave, cum ar fi infecții sau leziuni ale țesuturilor.

Ce trebuie să faci în cazul în care te înțeapă o meduză:

  • Ieși imediat din apă;
  • Clătește zona afectată cu apă de mare sau apă sărată. NU folosi apă dulce, deoarece aceasta poate elibera mai mult venin;
  • Nu folosi alcool, amoniac sau urină pentru a trata înțepătura, deoarece acestea nu sunt eficiente;
  • Scoate tentaculele cu atenție, folosind o pensetă sau alt obiect dur. Evită să le atingi cu mâinile goale;
  • Aplică gheață sau comprese reci pe înțepătură, pentru a reduce durerea și umflarea;
  • Caută asistență medicală dacă simptomele persistă sau dacă ai o reacție alergică severă.
Urmăriți Impact.ro și pe