Animalul care moare pe capete în România. Boala se extinde. ”Sunt multe focare”

Nicu Stan 05.01.2022, 15:54
Animalul care moare pe capete în România. Boala se extinde. ”Sunt multe focare”

Care este animalul care moare pe capete în România. Din nefericire, boala se extinde, astfel că sunt foarte multe focare. Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA, a făcut declarații marţi despre răspândirea focarelor de pestă porcină africană în România. ANSVSA a făcut eforturi pentru eradicarea focarelor de pestă porcină, dar chiar și așa tot mai există câteva zeci în țara noastră.

Ce animale mor pe capete în România. Există multe focare, iar boala se extinde

Porcii mor pe capte în continuare din cauza pestei porcine. La momentul actual există câteva zeci de focare de pestă porcină în țara noastră, în ciuda eforturilor depuse de ANSVSA pentru eradicarea acestora.

Au fost multe eradicate, însă focarele tot sunt multe, iar animalele mor pe capete.

Pesta porcina africana se extinde in Romania
Pesta porcina africana se extinde in Romania

Pesta porcină africană nu are vaccin

„Prin măsurile impuse de ANSVSA au scăzut focarele de pestă la câteva zeci(…). Pesta porcină africană, în comparaţie cu COVID, nu are vaccin. Nu există în lume vaccin pentru pesta porcină africană, doar prin măsuri de limitare a mişcării necontrolate putem face acest lucru”, a spus vicepreşedintele ANSVSA la emisiunea „Punctul de Întâlnire”.

Ce s-a descoperit în urma anchetelor epidemiologice

În plus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face eforturi mari pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA). Însă, boala se extinde.

Astfel, anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a răspândit virusul care a dus şi duce la apariţia de noi focare sunt mai multe.

De ce se răspândește pesta porcină africană

-intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;

-scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;

sacrificarea animalelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

„Vom rămâne fără ferme în România şi fără porc în bătătură dacă nu conştientizăm că trebuie să controlăm mişcarea animalelor”, a avertizat Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA.

ANSVA a găsit și alte motive ale răspândirii pestei porcine în țara noastră

Potrivit ANSVSA, alte cauze de răspândire a bolii sunt:

-nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, –-

-aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător,

-monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale,

-furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor,

-lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Controalele tematice pe subiectul pestei procine africane vor continua

Nu în ultimul rând, acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor pe tema pestei porcine vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor.

Urmăriți Impact.ro și pe