Reguli dure pentru crescătorii de porci. Ce trebuie să facă românii dacă nu vor să plătească amenzi uriașe

Stan Filon 14.07.2021, 13:04
Reguli dure pentru crescătorii de porci. Ce trebuie să facă românii dacă nu vor să plătească amenzi uriașe

Vin vești poaste pentru crescătorii de porci, după ce a fost depus un proiect de lege care prevede amenzi crunte, dacă nu vor fi respectate noile reguli. Așadar, fie că vorbim de ferme de mii de capete sau despre țărani care cresc în gospodărie un singur porc, regulile sunt cam aceleași!

Reguli dure pentru crescătorii de porci

Gripa porcină care a lovit în ultimii ani crescătoriile de porci din România schimbă regulile jocului, dar vor fi afectați și țăranii care cresc porci doar pentru consumul propriu. Aceștia nu vor mai avea voie să hrănească porcii cu resturi alimentare, iar ca să intre la animal, vor fi nevoiți să se dezinfecteze!

”Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%. Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.

Reguli dure pentru crescatorii de porci
Reguli dure pentru crescatorii de porci

Porcii nu se mai hrănesc cu resturi și pantofii trebuie dezinfectați, înainte de a merge la porc

Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la Digi24.

Pentru a opri răspândirea pestei africane, ANSVSA interzice vânzarea porcilor din gospodării şi creşterea lor în aer liber! Amenzile pentru nerespectarea acestor norme ajung până la 8.000 de lei!

”Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export.  

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, îşi concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli.

Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Pentru a îmbunătăţi controlul acestei boli, ANSVSA a iniţiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat şi s-a consultat cu toate entităţile implicate, instituţii, dar şi asociaţii de crescători, producători şi procesatori”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.