Animalele, recunoscute drept ființe cu drepturi. Țara care a adoptat această lege

Ana Anitoiu, Coteț Alexandru 12.05.2021, 17:03
Animalele, recunoscute drept ființe cu drepturi. Țara care a adoptat această lege

Animalele vor fi recunoscute drept ființe cu drepturi. O țară de pe continentul european a devenit prima din lume care a adoptat o astfel de lege, urmând să introducă mai multe reguli prin care să interzică numeroase practici, printre care se numără și vânătoarea de trofee.

În ce țară vor fi recunoscute animalele drept ființe cu drepturi

Animalele de companie, cele de fermă și cele sălbatice vor fi recunoscute prin lege drept ”ființe cu simțire”, expresie echivalentă cu termenul ”sentient” în limba engleză, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Vor fi protejate prin legislație și animalele din străinătate, urmând să fie puse interdicții asupra comerțului de aripioare de rechin sau fildeș. Exportul de animale vii va fi de domeniul trecutului.

”Suntem o țară de iubitori de animale și suntem prima țară a lumii care adoptă legi pentru bunăstarea animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va duce la îndeplinirea angajamentului nostru pentru interzicerea exportului de animale vii, pentru interzicerea ținerii primatelor ca animale de companie și vom adopta noi legi împotriva contrabandei cu căței”, a declarat George Eustice, ministrul mediului din guvernul Regatului Unit.

Animalele, recunoscute drept fiinte cu drepturi. Tara care a adoptat aceasta lege
Pisici

Ce practici legate de animale vor fi interzise

Astfel, în Regatul Unit sunt pregătite o serie de interdicții și măsuri ce au ca scop bunăstarea animalelor. De altfel, se lucrează de mai mulți ani la reglementări referitoare la microciparea pisicilor, pentru a opri furtul lor, sau împiedicarea oamenilor din a ține primate ca animale de companie. Zgărzile cu șocuri electrice folosite pentru dresaj vor fi interzise, iar cei care vor mai apela la astfel de practici barbare vor fi sancționați.

De asemenea, ar putea fi interzisă producția și comercializarea de foie gras, un preparat pentru care gâștele și rațele sunt hrănite forțat. Cursele ilegale de iepuri și utilizarea de capcane cu lipici vor fi interzise. Vor fi interzise și reclame la practici din alte țări precum călărirea elefanților.

Ce schimbare va avea loc pentru fermieri

Totodată, fermierii vor trebui să se conformeze unor noi reguli. Aceștia vor putea folosi în continuare cuști pentru păsări de curte și porci, dar vor fi verificați. În plus, aceștia vor primi stimulente pentru a îmbunătăți bunăstarea și sănătatea animalelor lor prin intermediul unor subvenții.

Proiectul anunțat de guvernul Regatului Unit a fost salutat de organizațiile și grupurile pentru protecția și bunăstarea animalelor. Totuși, au atras atenția asupra faptului că va fi nevoie de acțiune continuă pentru ca scopul să fie atins. Mai mult, acestea au apreciat că noua legislație va fi eficientă și în combaterea schimbărilor climatice, rezistenței la antibiotice și a pandemiilor.