EXCLUSIV

Angajații STB vor plăti cu locul de muncă și despăgubiri. Avocatul Toni Neacșu spune că soluția ar fi încetarea grevei

Gabriela del Pupo 21.01.2022, 11:21
Angajații STB vor plăti cu locul de muncă și despăgubiri. Avocatul Toni Neacșu spune că soluția ar fi încetarea grevei

Angajații STB pot plăti pentru nerespectarea hotărârii judecătorești cu desfacerea contractului de muncă și dar și cu obligativitatea plății daunelor materiale suferite de societate în aceste zile. În privința liderilor sindicali, va trebui făcută dovada faptului că au organizat această grevă dar simple declarații din partea unor martori sunt suficiente pentru a demonstra implicarea acestora.

“Categoric vor exista repercusiuni, la nivel individual”

Avocatul Toni Neacșu a explicat ce urmează după acțiunea angajaților STB care după hotărârea judecătorească executorie au decis să continue greva și să blocheze, pentru a doua zi la rând, traficul din Capitală.

“Nu știu dacă a fost organizată, important este dacă a fost organizată din punct de vedere al legii, în sensul acesta. Răspunderea va fi individuală, pur și simplu, în situația în care ea este totuși o grevă spontană. Caracterul organizat sau nu rezultă din actele pe care le-au îndeplinit, nu doar că știm noi că a fost organizată, așa orice grevă spontană e organizată, categoric vor exista repercusiuni, la nivel individual. În momentul de față fiecare de acolo, inclusiv liderii, ar trebui să înceteze.” a declarat Toni Neacșu pentru impact.ro.

Pe lângă desfacerea contractului de muncă se vor putea pretinde și daune din partea societății atât de la liderii sindicali cât și de la angajați.

Se vor putea întoarce, inclusiv împotriva liderilor sindicali dacă vor găsi o modalitate prin care să dovedească faptul că aceștia au fost implicați în așa zisa grevă spontană. Este exact ce s-a întâmplat la Metrorex

În acest sens ajung declarațiile unor martori care să declare că nu au putut ieși cu mijloacele de transport în stradă din cauza grevei organizate.

“Este o acțiune delictuală, adică civilă normală, la care poți face dovada oricum, deci categoric se va putea face și asta este, pot fi obligați la plata despăgubirilor. Toate pierderile societății, exact despre asta este vorba.”

Poliția Capitalei s-a autosesizat

Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz și, având în vedere că greva nu a fost organizată cu respectarea legii, angajații vor plăti pentru modul în care au acționat.

Având în vedere protestul organizat de către angajați ai Societății de Transport București, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliție pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevazute de lege (Legea dialogului social – nr 62 din 2011).
Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Aceleași aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmisă de către Societatea de Transport București către unitatea de parchet menționată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.” se arată în comunicatul poliției.

Urmăriți Impact.ro și pe