Greva la STB continuă și luni. Director: ”Vorbim despre fapte penale”

Iancu Andreea, Cătălina Burghelea 23.01.2022, 23:13
Greva la STB continuă și luni. Director: ”Vorbim despre fapte penale”

Bucureștenii nu vor putea să beneficieze în totalitate de transportul în comun de suprafață nici luni, 24 ianuarie, ca urmare a refuzului angajaților societății de a-și relua activitatea. Greva STB continuă și luni, după ce negocierile dintre sindicaliști și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au eșuat. Directorul STB, Adrian Criț, lansează un avertisment către sindicaliști!

Greva STB se prelungește și luni. Ce sancțiuni riscă sindicaliștii STB

UPDATE 23 ianuarie, ora: 23:00. Deși greva a fost declarată ilegală de instanţă prin hotărâri executorii, angajaţii STB sunt deciși să continue greva și luni, 24 ianuarie. Cei care şi-au colegii care au ieșit la muncă se vor alege cu sancţiuni disciplinare, dar nu sunt excluse nici consecinţele cu iz penal.

„Faptul că se alege nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti care desigur constată nişte chestii în general valabile şi nu individuale poate duce, bineînţeles, la desfacerea contractelor de muncă.

Mai exact, în accepţiunea Codului Muncii, continuarea protestului sau a grevei în condiţiile în care o instanţă de judecată stabileşte că greva este ilegală reprezintă abatere disciplinară, iar pentru o bună parte dintre cei care protestează în continuare fără să ţină seama de aceste hotărâri se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă.

Totuşi, trebuie precizat că în jurisprudenţa naţională o abatere disciplinară trebuie să fie extrem de gravă pentru a conduce de prima dată la desfacerea contractului de muncă. Astfel, această sancţiune trebuie aleasă ca fiind ultima alternativă în ipoteza în care relaţiile de muncă sunt iremediabil vătămate”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

De asemenea, avocatul a spus cum pot fi pedepsiți sindicaliștii care și-au agresat colegii care au renunțat la protest.

„În zona agresării colegilor de muncă, avem în primul rând tragerea la răspundere disciplinară, dar această chestiune ţine foarte mult regulamentele interne ale STB, respectiv de prerogativele pe care le au responsabilii acesteia  de a sancţiona angajaţii în astfel de situaţii.

În plus, vorbim de fapte penale ce trebuie cercetate cel puţin pe zona ameninţării de către organele penale”, a mai spus Adrian Cuculis în contextul în care directorul STB a declarat că şase şoferi de la Autobaza Berceni, care ieşiseră pe traseu, s-au retras la depou de teama colegilor lor grevişti. „Tremurau, pur şi simplu”, a explicat Adrian Criț.

UPDATE 23 ianuarie, ora 13:00. Sindicaliștii au refuzat să vină la noi negocieri cu șeful instituției. Liderul de sindicat, Vasile Petrariu, nu a dat curs invitației directorului STB. Greva de la STB se menține pentru a patra zi la rând. Se așteaptă că protestele vor continua și mâine.

Directorul STB, Adrian Criț, a făcut o serie de precizări cu privire la greva actuală. Acesta susține că în contractul colectiv de muncă se precizează că niciun sindicat nu poate solicita demiterea directorului STB. Șeful STB ar trebui să vină cu o listă de propuneri, după consultările cu angajații, pentru a fi discutată cu managementul instituției.

„Rog angajații să meargă pe traseu. Să nu mai dea crezare acestui lider care a dovedit că nu e coerent în ceea ce face și nu respectă legea. Rog instituțiile statului să intervină astfel ca sentința Tribunalului București să fie pusă în aplicare. Pentru angajați, confirm faptul că voi face tot ce este necesar

Patru zile de grevă micșorează veniturile societății. Vom fi în imposibilitate de a plăti salariile. Dacă nu încetează acest lucru, va duce ca această societate să nu mai poată să funcționeze. Să se gândească la bucureșteni, care sunt privați de transportul public”, a transmis directorul STB

În cazul informațiilor cu privire la desfacerea contractului de muncă pentru angajații care refuză să își reia activitatea, directorul Criț a făcut precizări importante.

”Vom analiza situația și vom cerceta persoanele responsabile pentru această grevă. Angajații care intră pe traseu beneficiază conform Consiliului de Administrație de ieri, de clemență în cazul în care nu sunt implicați în alte acțiuni.”, a mai explicat liderul Adrian Criț.

„Sunt deschis discuțiilor și accept orice idei pentru deblocarea Bucureștiului”

Directorul STB continuă să susțină că liderul sindical Vasile Petrariu nu dorește să participe la dialog, în ciuda afirmațiilor făcute de acesta din urmă în spațiul public.

”La Primărie, la Prefectură, s-au încercat medieri în paralel. Niciodată sindicatul nu și-a dorit ca realitatea să fie pusă pe masă. Sunt deschis discuțiilor și accept orice idei pentru ca împreună să deblocăm Bucureștiul. Nu vreau ca șantajul unui lider de sindicat să fie considerat bază pentru greve de genul acesta. Noi trebuie să continuăm cu eficientizarea acestei societăți. Sindicatul trebuie să se ocupe de drepturile angajaților. Noi avem datoria să discutăm acele probleme și să le rezolvăm.”, a mai menționat directorul Criț.

UPDATE 23 ianuarie, ora 11:00. Directorul STB, Adrian Criț, a făcut mai multe precizări cu privire la greva societății de transport în comun din Capitală. Pentru a aplana tensiunile, directorul Criț a invitat reprezentanții sindicatului STB la discuții.

„La ora 12.00 îi aștept la discuții la STB pe liderii sindicatului reprezentativ, în prezența presei, pentru deblocarea situației. Această manipulare trebuie să înceteze. Sindicatul manipulează. Există toată deschiderea pentru negocierea contractului colectiv de muncă, imediat după aprobarea bugetului, la sfârșitul lunii. Dar rugămintea este ca angajații să iasă la lucru.”, a explicat liderul STB.

În contextul zvonurilor privind zvonurile grevei de solidaritate a angajaților Metrorex, liderul STB a menționat că Vasile Petrariu este, din august 2020, lider al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice, incluzând atât STB cât și Metrorex, conduse înainte de sindicalistul de la Metrorex Ion Rădoi.

„Trebuie să se știe că domnul Petrariu (nr – Vasile Petrariu, liderul sindical) este președintei Federației Sindicatelor din Transporturi, din care fac parte și sindicaliștii de la metrou și amenință cu grevă și la Metrorex. Autoritățile publice să intervină pentru că acest lucru nu mai poate continua.”, a concluzionat directorul STB.

UPDATE 23 ianuarie, ora 10:00. Liderul sindical Vasile Petrariu se află la depoul Titan, unde sute de angajați protestează.

„La ora 7.00 au ieșit pe traseu în jur de 150 din 790 de autovehicule, adică aproximativ 18%. Înseamnă că peste 80% dintre salariați continuă conflictul spontan izbucnit acum câteva zile. Până acum cei care decid nu au intenționat să vină cu o soluție pentru aplanarea conflictului. Din contră, au incitat. Baza materială este la pământ. E greu să conduci 8-9 ore fără condiții minimale. Există o creștere alarmantă a bolilor profesionale, avem peste 800 de șoferi în această situație.”, a precizat Vasile Petrariu.

Liderul de sindicat a făcut unele mențiuni și cu privire la comportamentul violent adresat unora dintre șoferii STB, care au ales să iasă pe traseu.

„Am văzut un filmuleț, îmi vine greu să cred că cel care a spart geamul era angajat STB. Așa s-a încercat să se inducă. Probabil că a fost un cetățean supărat, dar autoritățile nu vor să rezolve acest conflict.

Conducerea STB crede că poate rezolva conflictul prin injurii și amenințări, refuză dialogul, refuză să identifice problemele. Conflictul s-ar aplana prin demisia directorului general al STB.”, a explicat Vasile Petrariu.

Deși Tribunalul București a stabilit ilegală greva angajaților STB, liderul de sindicat susține că șoferii și vatmanii își asumă riscul desfacerii contractelor de muncă, ce s-ar aplica în cazul în care nu revin la posturi.

„Atitudinea celor pe care îi am în spate e clară – își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor
Ne-au făcut plângeri penale și marți suntem chemați la Poliție.”, a explicat Petrariu.

Despre informațiile privind posibilitatea declanșării unei greve la Metrorex:

„Nu am informația, dar e posibil pentru că există acest spirit de solidaritate. Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla acest lucru”, a transmis liderul sindicatului STB.

Cum poți afla ce vehicule se află astăzi pe traseu

UPDATE 23 ianuarie, ora 8:30. STB funcționează la o capacitate de 25% în acest moment, menționează directorul societății de transport în comun din Capitală. Acesta a precizat că bucureștenii pot urmări în timp real, folosind aplicația INFO TB, ce vehicule se află pe traseu.

„În momentul de fata asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu”, a declarat pentru directorul general al STB, Adrian Criţ, pentru Agerpres.

La STB se desfășoară la această oră o ședință online. Un reprezentant al companiei ar urma să discute ulterior cu protestatarii, transmite Digi24.

UPDATE 23 ianuarie, ora 8:00. Potrivit unui comunicat al Societății de Transport București, postat pe Facebook, 82 din cele 152 de tramvaie programate (54%) și 65 din cele 86 de trolee (75%) circulă, duminică dimineața. De asemenea, doar 15 autobuze, din 460 (3%) sunt ieșite pe traseu.

Potrivit STB, greva continuă la depourile Alexandria, Giurgiului, Militari, Bujoreni, Floreasca, Ferentari, Nordului, Titan, Giurgiului și Obregia.

Directorul STB, Adrian Criț, este așteptat la ora 8 la autobaza din Titan pentru a discuta cu angajații, conform surselor G4Media.

UPDATE 23 ianuarie, ora 7:30. Mijloacele de transport în comun din București au rămas și în această dimineață în depouri și garaje,  în ciuda deciziei Tribunalului Bucureşti, care a declarat protestul ilegal. La autobaza Vitan, câteva zeci de angajați s-au strâns de la 4 dimineața, continuând să protesteze în loc să iasă pe traseu. Aceștia cer, în continuare, demisia directorului general STB, Adrian Criț.

UPDATE 22 ianuarie, ora 22:53. Nicușor Dan anunță pe pagina proprie de Facebook că a obținut o ”mini-victorie”: două linii de tramvai, 14 și 21, funcționau normal sâmbătă seara.

„Depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 și 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor și a șoferilor care respectă legea și hotărârea instanței și ies la muncă. Îi încurajez pe toți să reia rapid activitatea și să facă ceea ce e corect.

Am primit deja la numărul de telefon 0800.800.868 reclamații despre intimidări și agresiuni ale liderilor sindicali la adresa șoferilor și vatmanilor care doresc să muncească. Mulțumesc polițiștilor că reacționează imediat la sesizări și sunt sigur că o vor face în continuare. Nimeni nu are dreptul să împiedice angajații STB să reia lucrul!”, au fost cuvintele primarului general al Capitalei.

UPDATE 22 ianuarie, ora 18:31.

„Dacă greva va continua, angajații care nu ies pe traseu nu vor mai avea siguranța locului de muncă”, a sunat amenințarea lui Adrian Criț, directorul instituției.

Contractul colectiv de muncă stipulează clar că, în caz că angajatul nu-și îndeplinește obligațiile timp de trei zile, acesta va fi desfăcut automat.

UPDATE 22 ianuarie, ora 13:30. Cea de-a treia zi de grevă de la STB este marcată de unele violențe. Mai mulți șoferi au renunțat la protest și au ieșit pe traseu, însă acest gest a stârnit furie din partea altor angajați ai societății de transport. Astfel, au început să fie puse la punct liste ale rușinii, anunțuri în vestiare cu numele celor numiți „trădători”, situația devenind tensionată în interiorul STB.

Greva la STB continuă și sâmbătă. Tensiuni violente între șoferii societății. „Ai scăpat ușor”
Au fost întocmite liste ale rușinii în depourile STB
foto – Facebook

De asemenea, o serie de imagini care circulă pe internet dezvăluie actele de violență ale colegilor din STB, care au ajuns chiar să spargă ușa unui autobuz, din cauza dezacordurilor dintre angajați. Un șofer de la Autobaza Floreasca s-a ales cu geamul spart, după ce a fost atacat de colegi. „Ai scăpat ușor…”, se arată în mesajul care însoțeste poza cu geamul spart.

Greva la STB continua si sambata. Tensiuni violente intre soferii societatii. „Ai scapat usor”
Greva STB începe să aibă un caracter violent în interiorul societății

Pe de altă parte, Vasile Petrariu, unul dintre liderii sindicali, susține că nu cunoaște informații despre aceste violențe. Cât despre geamul spart, el precizează că a fost stricat pe traseu, acuzând cetățenii de acte de vandalism. Potrivit postării de pe Facebook a jurnalistului Vitalie Cojocari, liderii de sindicat au început să fie chemați la audieri, chiar și pe cei care sunt deja pensionați.

Mijloacele de transport în comun care se află pe traseu de dimineață

  • 2 vagoane Depoul Dudesti: 401; 415 linia 1
  • 9 vagoane Depoul Colentina: 4 vagoane Linia 21 -056; 016; 027, 112; 1 vagon linia 14-123; 1 vagon linia 16-167; -3 vagoane linia 36 – 104,188,132
  • 2 autobuze Autobaza Giurgiului: Linia 104-1 autobuz – 6626; Linia 610-6510
  • 1 autobuz Autobaza Floreasca: Linia 442 – autobuz 6273
  • 2 autobuze Autobaza Obregia: Linia 465 – autobuz 4628; Linia 241 – autobuz 6329
  • 2 autobuze Autobaza Titan: Linia 408-autobuz 4977; Linia 472 autobuz 4851.

UPDATE 22 ianuarie, ora 10.08. Greva continuă și sâmbătă, 22 ianuarie. Conform directorului STB, Adrian Criț, au ieșit pe traseu doar 15 tramvaie și autobuze:

„La ora 8.00 sunt 15 vehicule în traseu: două vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; cinci vagoane de la Depoul Colentina – trei de pe linia 21 (056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului (6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472).”

UPDATE 21 ianuarie, ora 21:30 – Primarul Nicușor Dan a transmis concluziile sale în urma negocierilor din această seară cu sindicaliștii STB. Edilul a îndemnat la dialog pentru a ajunge la un numitor comun cu angajații societății de transport.

„În conferința de presă din această seară am cerut din nou șoferilor și angajaților STB să reia lucrul, așa cum impun cele două hotărâri judecătorești executorii, care suspendă greva de la STB. Problemele de la STB pot fi rezolvate prin dialog între salariați, conducerea STB și Primăria Capitalei, nu prin șantaj și prin refuzul prestării unui serviciu public vital pentru oameni.

În același timp, am cerut public ca Parchetul să ia măsurile legale contra sindicalistului pesedist Vasile Petrariu, care refuză să respecte o decizie judecătorească și incită la continuarea grevei ilegale de la STB.

Am cerut de asemenea clarificarea poziției PSD – fie se delimitează de această mișcare grevistă ilegală prin retragerea sprijinului politic pentru sindicalistul consilier general Petrariu, fie îl susțin în continuare și își asumă aceste ilegalități. Mai mult, PSD București și Gabriela Firea personal (șefa politică a lui Petrariu) trebuie să ceară scuze bucureștenilor pentru blocarea transportului public de suprafață deja de două zile.

Voi continua discuțiile cu salariații STB pentru ca toată lumea să înțeleagă că transportul public local trebuie reluat cât mai repede. Rămân angajat în găsirea de soluții la problemele STB, însă mijloacele de transport trebuie să se întoarcă pe traseu în cel mai scurt timp.”, a postat edilul pe contul său de Facebook.

UPDATE 21 ianuarie, ora 20:50 – Negocierile dintre sindicaliștii STB și primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, au eșuat. Ambele părți au lansat acuzații, astfel că greva STB se prelungește și sâmbătă, în ciuda faptului că Tribunalul București a decis că aceasta trebuie să înceteze, fiind ilegală.

Edilul Capitalei a solicitat vineri Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, ținta fiind liderul sindical Vasile Petrariu. De cealaltă parte, acesta din urmă susținea că Nicușor Dan a refuzat să dialogheze.

În această după-amiază, primarul Bucureștiului a susținut o conferință de presă, în care a solicitat noi măsuri din partea Parchetului. Totodată, edilul Capitalei a lansat un apel la rațiune către șoferi și vatmani pentru a reintra pe traseu. De asemenea, în timpul intervenției sale, Nicușor Dan a precizat că solicitarea demisiei directorului STB este una puerilă, acuzându-l în continuare pe liderul de sindicat și totodată membrul PSD, Vasile Petrariu de această grevă prelungită.

„Nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, suntem în ipoteza unei greve ilegale organizate de sindicatul reprezentativ. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor şi în special a domnului Petrariu, care a organizat acest act ilegal, cu consecinţe grave pentru bunul mers al activităţii în Bucureşti”, a transmis primarul Nicușor Dan.

Pe de altă parte, Vasile Petrariu, directorul Sindicatului STB, a precizat că greva va continua și sâmbătă, susținând că discuțiile cu primarul general Nicușor Dan au eșuat. Totodată, în lipsa unui acord cu primăria, liderul de sindicat susține că rămâne la latitudinea șoferilor dacă vor ieși sau nu pe traseu.

UPDATE 21 ianuarie, ora 14:00 – Tribunalul București a decis, după dezbateri care au durat aproximativ o oră și jumătate, că protestul angajaților STB este ilegal. Potrivit deciziei Tribunalului, angajații trebuie să reia activitate de îndată.

UPDATE 21 ianuarie, ora 10:35 – Primarul General al Capitalei Nicușor Dan a declarat vineri că toți angajații STB trebuie să respecte hotărârea judecătorească dată joi după-amiază și a anunțat că va chema la discuții șefii responsabili pentru grevă.

„Discuțiile, negocierile urmează. Suntem în momentul în care legea și hotărârea judecătorească trebuie aplicată.

Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie, obligatorie, săvârșește o infracțiune. Până la amiază, toți angajații vor avea cunoștință oficial de hotărârea judecătorească.

Cer PSD să se pronunțe. Pentru că noi avem o grevă care afectează sute de mii de bucureșteni, organizată de un consilier general PSD. Un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. Cer PSD să se pronunțe: fie susține această manifestație, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu.

Acest moment și toată situația este o atitudine total iresponsabilă provenită din ambiția unui consilier general. Bineînțeles, avem o societate în care e criză de bani, dar ca să rezolvi problemele astea este un cadru legal.”

Întrebat dacă este o opțiune ca angajații să fie dați afară, primarul general al Capitalei a răspuns:

„E o chestiune care ține de STB și a fost discutată azi dimineață. E o opțiune reală. Fiecare om care lucrează la STB are un contract individual de muncă, cu obligații care dacă nu sunt respectate duce la încheierea contractului de muncă.”

UPDATE 21 ianuarie, ora 09:25 „Manipularea continuă” a declarat Adrian Criț.

„Din păcate există doar câteva vehicule pe traseu. Ceea ce pot să spun este că numărul este nesemnificativ, iar locuitorii suferă din cauza liderilor sindicali. Eu sunt numit de Consiliul de Administrație în această funcție pentru a eficientiza această activitate. Societatea a fost condusă de sindicatul reprezentantiv (…) Noi vrem să digitalizăm, mai mult de-atât presiunea pusă pe municipalitate e cu 25% mai mică decât la preluarea mandatului meu”, a declarat șeful STB.

Întrebat despre o eventuală demisie, directorul STB a răspuns că „nu este cazul”.

Într-o intervenție la Antena 3, directorul general al STB a declarat că vinovații pentru greva de joi și vineri vor răspunde în fața legii.

„Așa cum e la dumneavoastră în societate, așa e și la noi. Cei vinovați de provocarea acestei greve vor răspunde în fața legii. Cei vinovați, care au provocat această criză pentru bucureșteni. Pentru ce a fost angajat acest șofer? Rugămintea mea este să își desfășoare activitatea”, a mai spus Criț.

Update 21 ianuarie, ora 09.14. Sindicalistul STB, Valer Ciobănescu, a declarat, vineri dimineață, că greva va continua garantat și astăzi. Nu este exclus ca protestul angajaților să dureze și în weekend, a mai spus bărbatul.

„Noi nu suntem de acord cu greva (organizația sindicală pe care o reprezintă, n.red.), nici cu demisia domnului director general (…) Dacă mă invită pe cale separată ca organizație, asta s-ar putea discuta, nici muncitorii nu m-au delegat să-i reprezint eu. Ieri am vorbit în baza Floreasca și i-am întrebat ce pretenții au, ca să știu ce îi spun domnului primar dacă mă sună. Și ridicau din umeri, nici eu nu știu ce vor (…) Garantat (toată ziua va dura greva, n.red.). Un parc normal și fluid trebuie să iasă la prima oră, nu așa haotic.

Oamenii nu mai sunt apți de a conduce tramvaiele și autobuzele în siguranță, n-au dormit nici azi, nici aseară. Mă aștept să dureze și în weekend pentru că niciodată n-a durat o grevă 2 zile la STB. Sunt de 26 de ani în STB. Mă aștept să dureze și luni. Am observat că domnul director este deschis la dialog, dar din partea sindicatelor nu există dialog. Ne disociem de aceste persoane, așa-ziși lideri (…) Mă aștept la procese, să cheltui bani în instanță”, a afirmat Valer Ciobănescu, la Digi24.

Update 21 ianuarie, ora 08.49. Societatea de Transport București ar lua în calcul suspendarea sau chiar desfacerea contractelor de muncă ale angajaților care continuă greva declarată ilegală de instanță, potrivit Economedia. Compania STB are în „stand-by” circa 250 de șoferi noi, cărora le-ar putea da undă verde să intre în locul angajaților actuali care refuză să-și reia munca, în ciuda deciziei instanței.

Update 21 ianuarie, ora 08.00. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este la sediul Societății de Transport București, pentru a găsi o soluție favorabilă angajaților care sunt în grevă. Deși beneficiază de mașină de serviciu, edilul a venit cu taxiul, în jurul orei 05:30, la sediul STB.

Foto G4media
Foto G4media

Update 21 ianuarie, ora 07.50. Greva STB continuă și vineri dimineață. Ca și ieri, niciun mijloc de transport de suprafață nu a ieșit din autobază sau depou. Urmează o nouă zi de trafic infernal în Capitală. Angajații STB sunt pachet de nervi și cer ca directorul Adrian Criț să plece. Într-o intervenție la Antena 3, șoferii de la Autobaza Băneasa s-au plâns de condițiile grele de lucru și de cele din mijloacele de transport în comun.

Angajații STB cer demisia directorului general Adrian Criț, care a avut o nouă reacție în această dimineață. Potrivit acestuia, șoferii care se încăpățânează să protesteze își riscă locul de muncă!

„Din păcate suntem în aceeași situație ca și ieri, suntem deschiși dialogului. De asemenea, ne cerem scuze din zona metropolitană pentru evenimentele recente. Vom face tot ceea ce e posibil, suntem deschiși dialogului pentru a relua activitatea. Există o sentință care trebuie pusă în aplicare imediat. Angajații își periclitează locul de muncă din cauza unor jocuri. Trebuie să fim conștienți cu toții că așa cum oamenii plătesc serviciile transportului local, la fel și angajații au obligații. Îmi doresc ca fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Există trei vehicule pe traseu (…) În acest moment executorii merg la fiecare sediu pentru afișarea deciziei instanței iar azi instanța se va pronunța pe legalitatea acestei greve (…) Căutăm soluții care să nu pună presiune pe bugetul Capitalei care oricum e foarte afectat de subvențiile la căldură, dar și de alte lucruri care vin din trecut (…) Suntem la sfârșit de săptămână, sper ca bucureștenii să înțeleagă eforturile pe care le depunem, căutăm calea dialogului cu sindicaliștii, mergem cu mesaj către angajați că trebuie să îndeplinească fișa postului. Bucureștenii nu au greșit cu nimic, unii lideri de sindicat au provocat acest dezastru. Îmi cer scuze în numele STB pentru ce s-a întâmplat. Putem să luăm măsuri împotriva celor care au provocat asta, o analiză împreună cu cetățenii este binevenită, să vedem dacă ne dorim în continuare această gaură neagră sau să ne îndreptăm spre digitalizare și eficientizare?”, a precizat directorul STB, Adrian Criț, la Digi24.

Drama unui oras cu 13 milioane de locuitori, aflat in carantina stricta. Din cauza ca nu pot iesi din casa, dau la schimb telefoanele pentru mancare
grevă STB vineri dimineață

STB a anunțat în această seară că angajații săi refuză să-și reia activitatea, astfel că greva continuă și vineri. Compania municipală a transmis un comunicat de presă prin care explică faptul că liderii sindicali pun presiune asupra salariaților pentru a continua acțiunile de protest și în cursul zilei de mâine. Decizia acestora vine în pofida deciziei instanței de suspendare a grevei.

Operatorul de transport public din Capitală informează că personalul implicat în greva ilegală de astăzi refuză să-și reia activitatea. De asemenea, reprezentanții STB fac apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi pentru a ieși pe traseu cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din cadrul flotei, astfel încât cetățenii să nu fie afectați.

Greva STB continuă și vineri
Angajații STB nu renunță la grevă

Comunicatul de presă transmis de către STB

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei declanșate la Societatea de Transport București STB SA și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia instanței și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.

Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate atrage răspunderea penală pentru personalul implicat în această acțiune.

STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, a transmis STB.

Greva STB continuă și vineri
Bucureștenii vor trebui să se reorienteze pentru a-și desfășura activitatea și mâine

Ce solicitări au făcut angajații Societății de Transport București. Motivele nemulțumirilor acestora

STB susține că ignorarea deciziei judecătorești aduce „răspunderea penală pentru personalul implicat în această acțiune”. Cu toate acestea, angajații companiei rămân nemulțumiți în urma negocierilor purtate între liderii sindicali și reprezentanții STB, în ultimele zile.

În ciuda acuzațiilor că liderii de sindicat sunt cei care pun presiune pentru păstrarea grevei STB, aceștia își declină implicarea în organizarea protestelor, menționând că acest protest este unul spontan, având loc la dorința angajaților. Angajații STB și sindicaliștii continuă să ceară o creștere salarială de 10 la sută, condiții de muncă mai bune, precum și demisia conducerii actuale.

Urmăriți Impact.ro și pe