ANALIZĂ

ANALIZĂ Numărul infectărilor din România s-a dublat într-o săptămână. Medic: lunile viitoare vor fi grele

Adriana Olaru 30.07.2021, 13:25
ANALIZĂ Numărul infectărilor din România s-a dublat într-o săptămână. Medic: lunile viitoare vor fi grele

Valul patru al pandemiei este o certitudine și dacă până acum specialiștii nu știau despre ce tulpini și mutații este vorba, iată că acum experții din toată lumea vorbesc despre varianta delta care a devenit prioritată la nivel mondial. Într-o analiză făcută de Impact.ro se observă cum numărul infectărilor a explodat în ultimele zile și tot mai mulți români ajung din nou internați în spitalele care de curând își închiseseră secțiile destinate îngrijirii celor diagnosticați cu COVID-19.

Numărul infectărilor din România s-a dublat într-o săptămână

În ultimele zile, bilanțul infectărilor a fost în continuă creștere. Spre exemplu, pe 29 iulie au fost raportate 170 de noi cazuri de COVID-19, cea mai mare incidență fiind în Ilfov – 0,15 și în Capitală – 0,10 cazuri la mia de locuitori. În urmă cu doar o săptămână, mai exact pe 22 iulie, Grupul de Comunicare Strategică anunța doar 78 de noi cazuri confirmate în 24 de ore, adică de două ori mai puține, iar incidența în Ilfov era de 0,07, iar în București de 0,05 cazuri la mia de locuitori. Pe 30 iulie, specialiștii au raportat 153 de noi cazuri.

Lucrurile sunt îngrijorătoare din punct de vedere epidemiologic și dacă ne uităm la cifrele furnizate de specialiști în ceea ce privește numărul internărilor și numărul celor aflați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă. Pe 30 iulie, specialiștii au anunțat că sunt internați în spitale 410 români, în timp ce pe 29 iulie erau internați în secțiile COVID 384 de români. Asta în vreme ce pe 22 iulie, în urmă cu doar șapte zile, numărul celor spitalizați era mult mai mic: 253. Lucrurile nu sunt bune nici în secțiile de Terapie Intensivă: dacă pe 22 iulie erau în stare gravă la ATI doar 33 de români infectați, o săptămână mai târziu cifrele oficiale arată încă alți 16 români aflați în stare gravă după ce s-au îmbolnăvit. 49 de persoane se află în acest moment în secțiile de Terapie Intensivă, potrivit ultimei raportări.

Numarul infectarilor din Romania s-a dublat intr-o saptamana
Numarul infectarilor din Romania s-a dublat intr-o saptamana

”Când va începe punctul maxim al valului patru”

Cum arată saltul infectărilor în spitalele de profil din țară? ”Nu se simt încă infectările în spitale, pentru vă numărul efectiv de bolnavi este încă mic. În zona de nord-este a țării este momentul vor ajunge în această perioadă și românii stabiliți în vestul Europei și ne așteptăm ca această creștere a infectărilor să fie semnificativă în a doua jumătate a lunii august. Ne înteresează când va începe punctul maxim al valului patru, pentru că va ține o perioadă, și cred că va fi atins în lunile septembrie și octombrie în care noi medicii vor fi foarte ocupați”, spune medicul Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului Sfânta Parascheva din Iași, pentru Impact.ro.

Situația a fost și mai bună la începutul lunii iulie, atunci când autoritățile anunșau doar 31 de cazuri noi confirmate în toată țara. Atunci însă în spitale mai erau încă pacienți infectați, 430 mai exact, și 67 de oameni se aflau la ATI. Marea problemă, spun specialiștii, nu este legată direct de numărul infectărilor, ci de numărul românilor care se vor infecta în valul patru și vor avea nevoie de un pat într-o secție de Terapie Intensivă.

Până acum, la nivel național au fost confirmați cu sars-cov-2 puțin peste 1.083.000 de români, dintre care peste 1.047.000 au fost declarați vindecați.

România nu a atins pragul de vaccinare propus

Situația vaccinărilor din țara noastră nu este una bună, iar România a ajuns pe penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de imunizări. Până acum, doar 4.982.626 de români au dcis să se vaccineze și doar 4.833.736 de ormani au schema completă de vaccinare.

Și mai grav este că până în această toamnă, oficialii aveau ca țintă de imunizar 10 milioane de români, lucru care nu se va întâmpla cu siguranță, dacă această campanie de vaccinare merge în ritmul din ultimele săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe