Varianta Delta de covid, dominantă în Europa. Beatrice Mahler, despre înăsprirea restricţiilor în România

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 26.07.2021, 22:21
Varianta Delta de covid, dominantă în Europa. Beatrice Mahler, despre înăsprirea restricţiilor în România

Varianta Delta de Covid-19 a devenit dominantă în cea mai mare parte a Europei, conform datelor anunțate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Beatrice Mahler, medic pneumolog şi manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, a spus dacă se impune înăsprirea restricţiilor în România.

Varianta Delta de covid a ajuns dominantă în cea mai mare parte a Europei

În perioada 28 iunie – 11 iulie 2021, varianta Delta de coronavirus a fost dominantă în 19 țări dintre cele 28 care au raportat suficiente informații de secvențiere genetică. Tulpina indiană a fost observată în 68,3 % dintre cazuri și a depășit varianta Alpha, care a înregistrat un procent de 22,3 %, deși anterior era dominantă pe continentul european.

De altfel, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut în Europa în fiecare săptămână în ultima lună. Ratele de incidență au crescut la toate categoriile de vârstă, dar cea mai rapidă creștere a fost observată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În acest context, OMS și ECDC estimează că varianta Delta va deveni dominantă în toată lumea în următoarele luni.

Varianta Delta de covid, dominanta in Europa. Beatrice Mahler, despre inasprirea restrictiilor in Romania
Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, avertisment pentru români

Medicul Beatrice Mahler a declarat că este de așteptat ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească și în România, mai ales la persoanele neimunizate. Din acest motiv, românii ar trebui să fie precauți atunci când își aleg vacanța și atenți la comportamentul lor.

”Cred că în primul rând nu ar trebui să ne fie frică şi nu ar trebui să intrăm în panică. Suntem la un număr confortabil de cazuri în acest moment. Trebuie să fim atenți la modul la care relaționăm cu ceilalți și în acest moment nu avem restricții, pentru că avem un număr mic de cazuri, dar să continuăm să facem ceea ce am făcut până acum.

Adică să ne spălăm mâinile, să evităm să stăm cu persoane pe care nu le cunoaștem, sau nu îi știm foarte bine, în spații închise, pentru că până la urmă sănătatea noastră a tuturor contează”, a spus Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler, despre necesitatea unor restricţii mai aspre în România

Pe de altă parte, Beatrice Mahler a spus că nu susține obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului, dar crede că personalul medical ar trebui să se imunizeze, pentru că siguranța pacienților trebuie să fie pusă pe primul loc. În plus, medicul nu consideră că restricțiile ar trebui să fie înăsprite în această perioadă.

”În acest moment nu văd motive pentru care restricțiile să fie mărite, pentru că suntem cu o situație extrem de bună, atât în spital, cât și ca număr de cazuri declarate. Eu cred că acum avem un moment în care putem «respira» mult mai liniştiţi,

ar trebui să vedem de ce o mare parte a populaţiei respinge o anumită recomandare pe care am făcut-o de atâtea ori, pentru că poate sunt motive reale pentru ei şi care trebuiesc lămurite prin informaţii şi prin comunicare”, a spus Beatrice Mahler.

Urmăriți Impact.ro și pe