Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat despre criza din Ucraina. De ce s-a plâns liderul de la Kremlin președintelui Franței

Beatrice Dumitru 28.01.2022, 16:34
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat despre criza din Ucraina. De ce s-a plâns liderul de la Kremlin președintelui Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu Vladimir Putin în încercarea de a dezamorsa criza din Ucraina, după ce Moscova a desfășurat mii de soldați de-a lungul graniței cu această fosta țară sovietică. Rusia insistă că nu vrea război cu Ucraina, dar că nu va permite ca interesele sale să fie ignorate.

Ce au discutat Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Discuția dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a durat aproximativ o oră. Înainte de convorbire, ministrul de Externe al Franței a precizat că președintele din Hexagon va încerca să vadă dacă liderul de la Kremlin dorește „consultări sau confruntare” cu privire la Ucraina.

În timpul conversației, Vladimir Putin s-a plâns omologului său că răspunsurile Statelor Unite și ale NATO la propunerile de securitate ale Rusiei nu au abordat principalele preocupări ale Moscove „Nimeni nu ar trebui să-și consolideze securitatea în detrimentul altor țări”, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat despre criza din Ucraina. De ce s-a plâns liderul de la Kremlin președintelui Franței
Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron.

Răspunsurile Statelor Unite și ale NATO nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată întrebarea cheie, referitoare la modul în care SUA și aliații săi intenționează să implementeze principiul că nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea în defavoarea altor țări”, a spus Kremlinul într-o declarație după discuția dintre cei doi lideri, relatează Le Figaro.

Vladimir Putin a mai susținut în timpul discuțiilor că Rusia dorește să lucreze la soluționarea conflictului din estul Ucrainei, unde se află separatiști pro-ruși de acum 8 ani. Ca atare, el a insistat asupra formatului existent de discuții care reunește Moscova, Kievul, Berlinul și Parisul. O nouă întâlnire este programată în februarie, în capitala Germaniei.

Cei doi lideri vor continua dialogul

Rusia a transmis cel mai puternic semnal de până acum că este dispusă să se angajeze la un dialog după propunerile de securitate ale SUA și a subliniat că nu vrea război cu Ucraina. Kremlinul a spus că Vladimir Putin va studia propunerile și apoi va decide asupra acțiunilor ulterioare.

Kremlinul a mai precizat că Vladimir Putin și Emmanuel Macron au convenit să continue dialogul pe o serie de probleme legate de securitatea europeană. De asemenea, președintele francez va discuta în această seară și cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelesnski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...