Prin învestirea oficială a lui Joe R. Biden, Lumea Nouă și-a schimbat macazul cursului de primă superputere mondială. De pe o linie ce o ducea spre o bizară platitudine către cea firească și proprie, în care cuvintele de ordine ce îi sunt călăuzitoare de când există se numesc unitate și democrație. “So help me God!”, așa cum se încheie jurământul tuturor președinților și vicepreședinților acestei mari națiuni, în fața judecătorului cu cel mai înalt grad al Curții Supreme.
Noul șef al statului a „beneficiat” de neșansa preluării unei ștafete aducătoare de încă neevaluate prejudicii în viitor. Diletantul său predecesor a avut prilejul părerii neacoperite, cum o au toți profanii, indiferent de domeniu. Un egocentric pentru care toată lumea e vinovată de orice rău produs cu excepția lui. Democratul Joe Biden este, valoric vorbind, la o distanță măsurabilă în ani lumină de republicanul Donald Trump. Primul deține în ampla-i biografie peste jumătate de secol de politică.
Statul Delaware din care provine și doar el poate fi mândru. A fost senator, vicepreședinte în mandatul Barack Obama. Uriașa sa experiență îl va ajuta să ridice punți ce se cer refăcute. Responsabilitățile sale sunt enorme. E o stringentă necesitate să reasambleze o Americă puternic divizată după abominabila insurecție iscată de Donald T. în 6 ianuarie curent.
Pandemia a ucis 400.000 de oameni, altă jumătate de milion pierzându-și casele. Acest al 46-lea președinte era singura variantă viabilă a unui democrat moderat. Primele sale cuvinte scrise pe Twitter POTUS au fost: “Nu este timp de pierdut. Este momentul să reunim America. E nevoie de curaj!”. Nimic mai adevărat. Va avea o imensă listă de provocări interne și externe pe care nu o poate acoperi pozitiv decât cu aportul unei administrații compuse din profesioniști de clasă. În mod fericit, o are. Pregătiți și excelent testați la “școala” lui Barack Obama, precum și în campania electorală a lui Hillary Clinton, fostă Secretar de Stat.
În discursul său, Joe Biden a punctat ceea ce este recunoscută ca fiind principala forță motrice a capitalismului – clasa de mijloc. E nevoie de o reorientare către ea. Trebuie să se refacă tot ce a distrus Trump, cel care a demonstrat, din păcate, spusele lui Daniel Schor: “Unele scaune cedează sub greutatea funcției”. Ce a destrămat omul căruia până și inima armată a Statelor Unite (Pentagonul) i-a refuzat protecția la plecarea pe ușa din dos a istoriei până la ultima lui îmbarcare în Air Force One, via Florida?
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În primul rând, marea greșeală de a nu semna, în septembrie 2014, Declarația Sumittului din Țara Galilor a Consiliului Nord Atlantic, ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Apoi, a parafat impardonabil, anul trecut, retragerea Statelor Unite din Tratatul Open Skies, tratat semnat cu alte peste 30 de țări, care permitea efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internațional. Nu în ultimul rând, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, căruia nu i-a dat curs.
Joe Biden și-a propus o politică externă mult mai colaborativă, cu o notă în plus la capitolul multilateralism. Evident, fără concesii menite să lezeze interesele americane. În cadrul NATO, o relansare a negocierilor cu europenii. Statele Unite nu își doresc probleme cu Rusia, China, Coreea de Nord, Iran, țări unde autocrația se află la rang de politică de stat.
În același context înternațional, parteneriatul nostru cu America va avea continuitate. Pe zona de securitate relația a fost și va rămâne bună, în pofida faptului că prin structura lor democrații nu sunt la fel de sensibili ca republicanii atunci când e vorba de flancul estic al Europei. Biden ține foarte mult la Marea Neagră, cea despre care Gheorghe Brătianu spunea că este singurul prieten al României.
Dovada constă în faptul că noul președinte a jucat un rol determinant la amplasarea în țara noastră, la Deveselu, a scutului antirachetă (ghimpele din domul Kremlinului), fiindcă inițial era prevăzut a fi locat la Praga, apoi în Polonia. Ceea ce poate fi probabil este că nu vom avea trupe suplimentare americane în țară. Totuși, să nu uităm că a fost ani la rând trimisul lui Obama în Europa de Est. Chiar și la Chișinău!!
Mesajul de la Ceremonia de Învestire rostit de Joe Biden a avut o solidă notă simbolistică, deși a fost cel mai neobișnuit din istoria Statelor Unite. Din pricina pandemiei, au lipsit de pe străzi sutele de mii de oameni sosiți din toate colțurile țării. Jurământul cu mâna pe Biblia ținută de Jill, soția sa, o femeie foarte inteligentă (licențiată în limba engleză, masterat, doctorat) conține aceleași cuvinte rostite în 1789, de către George Washington. Atât jurământul, cât și mesajul sunt reguli protocolare cutumiare.
Joe Biden este un om consensual, deși populismul s-a născut în State, în anii ’30 ai veacului trecut. El observă ce își dorește poporul pe care-l conduce, ce nevoi are și acționează în acest sens. Cu toate că are Senatul și Camera Reprezentanților ca majoritate, camera superioară numără suficient de mulți republicani. Aceștia vor revanșa. Așadar, va avea de dus o luptă surdă cu un conflict în stare latentă dintre cele două partide, chiar dacă numărul susținătorilor lui Trump a scăzut la nivel național de la 70 de milioane, la 30.
La rândul ei, Kamala Harris, primul vicepreședinte american de sex feminin, cu origini în Asia și Jamaica, a fost la înălțime. Jurământ, prezență agreabilă, prestanță. În ciuda măsurilor draconice de securitate, 25.000 de militari (Obama a avut doar 8.000), plus oamenii de la Secret Service, Ceremonia de Învestire a fost în nota sa plăcută, acolo, la Capitoliu. Solemnitatea, eleganța, până și vocea baritonală a announcerului degajau libertatea expresivă a inconfundabilului spirit american.
Prezența “foștilor”: Bill Clinton, G.W. Bush Jr., Barack Obama, împreună cu familiile lor au potențat aceste trăsături ale evenimentului. Adaug admirabilele prestații ale lui Lady GaGa, autoarea intonării imnului de stat (veche prietenă a lui Biden și o apropiată a Partidului Democrat) și Jennifer Lopez. Întreaga ceremonie a trimis în derizoriu refuzul participării la ea a lui Trump, fapt nemaiîntâlnit din 1869. N-a fost rău deloc. Dimpotrivă.
Cuvinte și simboluri, precum freedom, liberty, power, Constitution, democracy, Stars & Stripes, Star Spangled Banner, so help me God sunt sacre în Statele Unite. Le cunosc prietenii și inamicii lor.
Conform unei neabătute reguli americane, după 100 de zile de la învestire, Congresul întocmește un prim bilanț al activității președintelui. De aceea, dar și numeroaselor probleme cu care se confruntă cea mai mare putere a mapamondului, imediat după ceremonialul de la Cimitirul Arlington, Joe R. Biden a plecat la Casa Albă în vederea semnării primelor ordine executive. Pentru început, alocarea de la Federal Reserve către populație, ca ajutor contra maladiei mondiale, a sumei de 1,3 trilioane de dolari și livrarea unei tranșe de 100 milioane de doze de vaccin.
P.S. Președintele Iohannis i-a transmis, potrivit protocolului internațional, un mesaj de felicitare omologului său american.