Analiștii sunt siguri: România e sabotată. Cum face Ungaria jocurile Rusiei

Raluca Juncu / 07.08.2020, 15:15
Analiștii sunt siguri: România e sabotată. Cum face Ungaria jocurile Rusiei

Gazoductul BRU, un proiect finanțat din fonduri neramburasbile primite de la Uniunea Europeană este mărul discordiei dintre Rusia și Ungaria, care sabotează proiectele României. Cum s-a întâmplat acest lucru?

România, prinsă la mijloc între jocuri politice

Miza sabotării proiectelor de către Ungaria constă în stocarea și transportul gazelor. Intervențiile manipulatoare se bat cap în cap cu intenții de sabotaj venite din partea maghiarilor. Cum a început totul?

Problemele legate de dependența gazului din Rusia au apărut la începutul anului 2019, atunci când Guvernul de la Moscova a decis sistarea în întregime a distribuției de gaze către Ucraina, pe care a adecis să-l livreze către alte state din Europa.

În 2015 arată că 18 dintre statele membre UE depindeau aproape integral de importurile de gaze necesare pentru consumul propriu, arată o statistică realizată Parlamentul European, potrivit adevarul.ro. S-a conștienzat atunci câ bazarea pe o singură sursă de energie nu reprezintă deloc o certitudine, în contextul în care aprovizionarea se poate întrerupe fie din motive tehnice, fie din rațiuni politice, aspecte în urma cărora ar avea de suferit mai multe state.

După criticile aduse de conducerea UE privind dependența de gazul rusesc, inclusiv a proiectelor din Rusia precum TurkStream, program în care s-a implicat și Ungaria, pentru transportul gazelor din Rusia. Totodată, autoritățile ungare au decis aprobarea unui plan de investiții privind construcția, până în octombrie 2021, a a unui gazoduct cu o capacitate de 6 miliarde de cubi pe ani, până în Serbia.

Grupul ungar MOL (prezent și în România), care controlează FGSZ, proprietar și operator al sistemului de conducte maghiar de înaltă presiune a decis să se alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia, Turcia și Marea Neagră. Practic, ar traversa România.

Răzvan Nicolescu, partener Deloitte şi lider pentru Europa Centrală responsabil de industria gazelor naturale, petrolului şi produselor chimice, a vorbi recent despre aceste intervenții.

„Revenind la ideea conductei care să lege Ungaria de TurkStream, anunţată de oficialul ungar, ar fi de menţionat că nu este una nouă. Este vorba de conceptul vechi pe care Gazprom l-a lansat ca o alternativa la Nabucco şi care fusese botezat South Stream. Ca şi în cazul Nabucco, când Ungaria s-a retras din proiect cu câteva luni înainte momentul decisiv, guvernul ţării vecine alege şi de această dată să facă un joc al companiei ruse îndreptat împotriva Europei, care ii da multe fonduri structurale şi care s-a opus South Stream”, a declarat Răzvan Nicolescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI