ANAF se pune cu tunurile pe prestatorii de servicii din România, persoane fizice: avertismentul important

Gabriel Peneș, Dragos Ștefănescu 27.02.2023, 10:06
ANAF se pune cu tunurile pe prestatorii de servicii din România, persoane fizice: avertismentul important

ANAF se pune cu tunurile pe prestatorii de servicii din România, persoane fizice. Românii care își oferă serviciile prin intermediul anunțurilor postate pe diferite platforme și site-uri de anunțuri trebuie să știe că Fiscul va taxa tot ce mișcă. De la meseriași, la bone și profesori care oferă meditații, cu toții vor trebui să dea informații despre activitatea și câștigurile lor la ANAF, altfel vor suporta consecințele ca orice evazionist fiscal.

ANAF se pune cu tunurile pe prestatorii de servicii din România, persoane fizice

ANAF vrea să taxeze cam tot ce mișcă în România. Cea mai nouă țintă sunt persoanele fizice prestatoare de servicii. O simplă căutare pe internet pe platformele, site-urile ori aplicațiile îți arată sute și sute de anunțuri prin care oamenii își oferă serviciile, fie că e vorba de un instalator, un electrician, o bonă sau un profesor ce se oferă să facă meditații.

Activitatea persoanelor care își vând serviciile în acest fel urmează să fie raportată anual către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), conform unei ordonanțe recente ce transpune în legislația națională o directivă europeană, scrie avocatnet.ro.

Practic, raportarea o vor face firmele care se ocupă de intermedierea între prestatorii de servicii (de exemplu, meșteri, bone sau menajere) și clienții lor, scopul fiind ca ANAF să identifice mai ușor evazioniștii. Prima raportare către ANAF se va face în ianuarie 2024, pentru activitatea desfășurată în 2023.

ANAF se pune cu tunurile pe prestatorii de servicii din România, persoane fizice: avertismentul important
ANAF va „bate” la ușa tuturor persoanelor fizice din România care își oferă serviciile prin intermediul unor platforme online, site-uri sau aplicații

Avertismentul important

Conform ordonanței citate anterior, un serviciu personal înseamnă „un serviciu care implică o muncă pe bază de intervale de timp sau sarcini, prestată de una sau mai multe persoane care acționează fie independent, fie în numele unei Entități, și realizată la cererea unui utilizator, fie online, fie în mod fizic, offline, după ce a fost facilitată prin intermediul unei Platforme”.

Această definiție acoperă, de principiu, orice persoană fizică ce se folosește de o platformă digitală pentru a-și vinde serviciile către clienți, informația fiind confirmată de un fiscalist consultat de avocatnet.ro. Putem vorbi, de exemplu, de meșteri (instalări de aparate electrocasnice, instalații sanitare, montaj de mobilă etc.), menajere (servicii de curățenie), bone (supravegherea copiilor), profesori (meditații private), frizeri și nu numai.

Dat fiind această obigație a operatorilor de platforme digitale care se ocupă de intermedierea prestărilor de servicii, toți prestatorii, persoane fizice sau juridice trebuie să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale ce le revin.

În caz contrar, reprezentanții ANAF vor putea identifica cu ușurință prestatorii care evită, parțial sau integral, declararea veniturilor și plata impozitelor aferente.

Agenția Națională de Administrare Fiscal i-a luat în vizor și pe românii care își vând lucrurile pe internet, fără să plătească taxe și fără să declare banii câștigați din urma vânzărilor. Totodată, sunt luați în vizor și cei care cumpără lucruri foarte scumpe, iar banii declarați la ANAF nu justifică venituri suficiente astfel încât cel vizat să își permită acele lucruri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....