EXCLUSIV

Amintirile lui George Nicolescu, solistul născut orb, la 50 de ani de la înființarea „Cenaclului Flacăra”: „Adrian Păunescu ne plătea după cum voia el”. Câți bani primeau artiștii Exclusiv

Simona Ecovoiu 27.03.2023, 20:24

George Nicolescu, solistul născut orb, a împlinit recent 73 de ani. Iar în septembrie va sărbători și 50 de ani de la înființarea „Cenaclului Flacăra”, manifestare culturală, din anii comunismului, unde artistul a cunoscut celebritatea. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, interpretul piesei „Eternitatea” ne-a vorbit despre posibilitatea revenirii pe scenă, în această vară. Ne-a oferit și câteva amintiri din perioada în care a colaborat cu regretatul poet Adrian Păunescu: „A creat și temere, în jurul lui”.

George Nicolescu: „Adrian Păunescu ne plătea după cum voia el”

Marele nostru artist George Nicolescu a cunoscut celebritatea în 1973, cu primul lui șlagăr, „Eternitate”, compus de George Grigoriu. Solistul recunoaște însă că participarea la ”Cenaclul Flacăra”, manifestare culturală înființată în 1973, de poetul Adrian Păunescu, i-a adus un plus de popularitate, pe lângă spectacolele televizate din care era nelipsit. Cântărețul cu voce inconfundabilă ne-a depănat amintiri, exclusiv pentru Impact.ro, din acea perioadă de succes:

„Am cântat mult timp în Cenaclul Flacăra. Poetul Adrian Păunescu a fost un om datorită căruia am putut să cânt niște piese extraordinare. Prin felul lui de a fi m-a inspirat. Eram plătiți bine, era pe atunci cu noi și Ducu Bertzi. Adrian Păunescu ne plătea după cum voia el. Adrian era cel care se ocupa efectiv și de plăți, și din punctul acesta de vedere. Se făceau plățile la concert, ne dădea în jur de 1.000 de lei, putea fi și mai mult.

Eu cred că acest om, Adrian Păunescu, prin felul în care a existat, a făcut în așa fel încât să fie respectat, dar el a creat și temere, în jurul lui. Asta nu înseamnă însă că noi aveam probleme cu el. Se mai supăra uneori pe Victor Socaciu sau pe mai știu eu cine, dar făcea mereu să fie bine pentru toți. La ultimul spectacol, de la Ploiești, din 1985, când a fost nenorocirea, furtuna aceea, cumplită, eu nu am fost, eram la Focșani. A fost o tragedie, au murit oameni, ferească Sfântul Dumnezeu!”.

Lasati-ni-l pe Adrian Paunescu!
Adrian Păunescu

Revine George Nicolescu, vara asta, pe scenă? „Ce a fost, odată, a fost!”

Ce spune marele nostru artist, despre o posibilă revenire pe scenă, în această vară: „Până una-alta, nu pot vorbi despre așa ceva, mă refac, am un terapeut, care începe să lucreze cu mine, încet, încet. Dacă se va mai putea, revin pe scenă vara asta. Dacă nu, la 73 de ani, îmi ajunge! Ce a fost, odată, a fost! Cu pensia mă descurc, noi avem o pensie un pic deosebită”, ni s-a mai confesat George Nicolescu, exclusiv pentru Impact.ro.

Iar de apropiatele Sărbători Pascale, George Nicolescu va primi vizita nepoatelor. Speră însă ca și cei doi copii ai lui, stabiliți în Spania, să ajungă în țară.

Ducu Bertzi: „Adrian Păunescu ne tăia din salariu, dacă erai la țigară și nu auzeai când te cheamă pe scenă”

Și solistul folk Ducu Bertzi a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru Ego.ro, despre modalitatea de plată a lui Adrian Păunescu, la „Cenaclul Flacăra”:

„Să nu credeți că și-a cumpărat cineva vreo casă din banii de la Cenaclul Flacăra, dar se câștiga bine. Eram plătiți după niște norme clare, Adrian Păunescu ne-a trecut la alte categorii de plată, ca să ne dea mai mulți bani. Erau categoriile de solist 1, 2, 3, dar nu eram toți la același preț. Se respecta legea, statele de plată se făceau împreună cu UTC-ul, aveau reglementări clare.

A fost și o perioadă în care Adrian Păunescu nu ne mai dădea banii, în fiecare seară, pentru că unii îi cheltuiau imediat, așa că îi păstra într-un seif și ne dădea cam de două ori pe lună, ca un salariu. Îți mai luai și câte o amendă. Îl deranjau lipsa de punctualitate și neatenția pe scenă.

De exemplu, ne tăia din salariu, dacă erai la țigară și nu auzeai când te cheamă pe scenă. Dar, ne penaliza cu puțin, atât cât să nu uităm. Adrian Păunescu a amendat și nume mari, care s-au supărat și au plecat. Au plecat, dar, dacă erau foarte buni, au putut să trăiască și pe picioarele lor. Eu am venit în 1979, în Cenaclul Flacăra”.

Ultimele versuri scrise de Adrian Păunescu, pe patul de spital: „Dă-mi, Doamne, viață, încă niște ani!”

Poetul Adrian Păunescu a părăsit această lume pe 5 noiembrie 2010, la Spitalul de Urgență Floreasca. Avea doar 67 de ani. Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, cu ultimele puteri, acesta a așternut pe hârtie câteva versuri emoționante:

„Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei/, Păziţi-vă şi inima, şi gândul/, De nu doriţi să vină anii grei /, Spitalul de Urgenţă implorându-l/. Eu vă salut, de-a dreptul cordial/, De-a dreptul cardiac, precum se ştie/, Recunoscând că patul de spital/ Nu-i o alarmă, ci o garanţie/. Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani/, Eu însumi sunt mai omenos în toate/, Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani/, Şi ţării mele minima dreptate!”.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...