EXCLUSIV

Amintiri cu celebrul Puiu Călinescu. Povești savuroase, ce i-a făcut la cămașă lui Aurelian Temișan. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 26.06.2021, 15:09
Amintiri cu celebrul Puiu Călinescu. Povești savuroase, ce i-a făcut la cămașă lui Aurelian Temișan. EXCLUSIV

Puiu Călinescu a fost unul dintre cei mai străluciți actori de comedie din România, simpla lui prezență pe scenă stârnind ropote de aplauze și hohote de râs. Dar la fel de amuzant era și în spatele camerelor de filmare. Aurelian Temișan și Alexandru Arșinel ne-au depănat, pentru impact.ro, amintiri amuzante cu fostul lor prieten de suflet. Puiu Călinescu a încetat din viață la vârstă de 77 de ani, pe 16 mai 1997, în urma unui infarct. Pe 21 iunie ar fi împlinit 101 ani.

Amintiri cu celebrul Puiu Călinescu, povestite de Aurelian Temișan

Aurelian Temişan ne-a depănat amintiri cu și despre Puiu Călinescu, marele actor de comedie, care i-a fost și bun prieten: ”Îmi aduc aminte ca azi că eram în turneu cu diverşi colegi, iar colegul meu de cameră era nimeni altul decât Puiu Călinescu. Cum seara jucam la teatre, dimineţile ni le petreceam pregătindu-ne pentru ceea ce avea să urmeze. Aşa se face că, într-un moment dintr-acesta, am decis că a venit timpul să-mi calc cămaşa preferată. Şi o făceam extrem de grijuliu.

La un moment dat, Puiu Călinescu a devenit brusc interesat de mişcările mele. Aplecat spre mine mi-a şoptit misterios: . Totul însoţit cu figura lui foarte cunoscută. Vă daţi seama că am început să râd. Dar Puiu, foarte serios, mi-a zis categoric: . Şi a luat fierul de călcat din mâna mea şi a început o lecţie demonstrativă fără egal. Dădea din mâini, îmi povestea, adăuga la mimică şi gesturi tot felul de poante. Ce mai, râdeam de mă tăvăleam. La final, am realizat grozăvia. Fierul de călcat îmi arsese cămaşa preferată. Şi am intrat aşa pe scenă, cu o gaură în ea. Dar nu te puteai supăra pe Puiu Călinescu”, ne-a povestit Aurelian, pentru impact.ro.

Amintiri cu celebrul Puiu Calinescu
Amintiri cu celebrul Puiu Calinescu

”Luam întotdeauna bătaie, indiferent că jucam macao sau şeptică”

Aurelian Temișan ne-a mai vorbit, pentru impact.ro, și despre partidele de cărți de joc, pe care le încingeau, în lungile turnee prin țară: ”Jucam multe partide cu el, fiindcă nu atât jocul de cărţi în sine era pasionant, ci tot ce se construia în jurul lui. Râdeam de mimica lui, de jocul mâinilor, pe care nu l-am putut niciodată urmări pe deplin, de bancurile lui. Luam întotdeauna bătaie, indiferent că jucam macao sau şeptică. Nici nu mai conta!”.

Dar și Alexandru Arşinel are un munte de amintiri cu regretatul artist Puiu Călinescu. ”Până în 1990 se organiza o tradiţie absolut delicioasă, azi complet dispărută. Meciuri demonstrative de fotbal, pe diverse stadioane din ţară, între o echipă de comedianţi, şi o selecţionată de fotbalişti old-boys. Ei bine, Puiu Călinescu nu lipsea niciodată. Era un fel de club al actorilor rapidişti, ca Nicu Constantin, Alexandru Lulescu şi Puiu Călinescu. Totul se făcea din mimică, fiindcă nu puteai urla ca să te audă un stadion întreg.

Arșinel are și el amintiri plăcute cu Puiu Călinescu

Îmi amintesc că aveam o metodă clasică de a ataca. Înconjuram toţi mingea, făcând un cerc în jurul ei, şi aşa avansam spre poartă!”. Publicul era în delir: ”Ceilalţi parteneri de joc se ţineau cu mâinile de burtă. Ajunşi în faţa porţii adverse, începea numărul special al lui Puiu, a cărui misiune era să marcheze.

Domnule, începea o bâţâială a lui Puiu fără egal. Se îndoia, se sucea, se strâmba, dar ce nu făcea! Lovea aerul, pământul, colegii, niciodată mingea! Râdeam şi noi, colegii, care-l ştiam bine. Spectacolul era garantat fără să scoţi o frază pe gură. Tare păcat că vremurile acelea au apus!”, ne-a spus Alexandru Arşinel, pentru impact.ro