EXCLUSIV

Aurelian Temişan, despre prietenia de suflet cu Dan Spătaru. La ce îl bătea măr artistul: ”Mă gândeam că nu-i mare scofală!”

Alexandru Catalan, Mihai Roșoiu 15.05.2021, 16:07
Aurelian Temişan, despre prietenia de suflet cu Dan Spătaru. La ce îl bătea măr artistul: ”Mă gândeam că nu-i mare scofală!”

Dan Spătaru rămâne un nume de neuitat. Cei care l-au auzit cântând sau l-au cunoscut personal spun, cu mâna pe inimă, că nu îl pot uita, că îi poartă amintirile în suflet. Aurelian Temişan ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre prietenia cu regretatul artist, alături de care a cântat, de-a lungul vremii, chiar și tatăl lui, un artist cu o voce foarte bună: ”Tata era genul de cântăreţ zonal, ca să zic aşa”, spune Aurelian Temișan.

Tatăl lui Aurelian Temișan a cântat în deschiderea spectacolelor lui Dan Spătaru

Aurelian Temişan (48 de ani) a povestit, pentru impact.ro, despre vremurile în care el şi tatăl lui cântau pe aceeaşi scenă cu Dan Spătaru.

Familia mea a avut un destin aparte, din acest punct de vedere. Cel dintâi a cântat alături de Dan Spătaru tatăl meu, Aurelian Temişan senior. Se întâmpla înainte de 1990. Tata era genul de cântăreţ zonal, ca să zic aşa. Avea publicul său, din zona Doljului, aşa că a umblat pe ici, pe colo, dar nu şi-a dorit niciodată să facă pasul cel mare, spre Bucureşti, de pildă. Însă a cântat în deschiderea mai multor spectacole a căror vedetă era nimeni altul decât Dan Spătaru, îşi începe Temişan junior povestea.

Aurelian Temișan a făcut dezvăluiri inedite despre prietenia cu Dan Spătaru
Aurelian Temișan, alături de tatăl său

Aurelian și Dan au jucat împreună în echipa de fotbal a artiștilor

Aurelian mai spune că s-a bucurat foarte tare atunci când, la începutul anilor ’90, a preluat ştafeta.

Totul a început mai întâi cu ajutorul fotbalului. Prin 1991, Dan Spătaru era căpitanul naţionalei de fotbal a artiştilor şi nici nu putea fi altfel de vreme ce jucase fotbal în tinereţe, la profesionişti. Eu eram portar, iar din echipă mai făcea parte un Gheorghe Gheorghiu, un Mihai Lazăr. Am jucat un meci memorabil contra naţionalei omonime a italienilor, pe . La italieni erau nume grele, de la Giani Morandi, prieten cu Dan Spătaru de altfel, Eros Ramazotti, Luca Barbaresso. Abia după au venit şi turneele petrecute împreună, vreo 13 ani, cred!, adaugă Aurelian Temişan jr.

”Dan Spătaru a fost, printre altele, şi maestrul meu de biliard”

Vedeta celor de la Antena 1 îşi aminteşte şi despre o lecţie specială de viaţă primită din partea lui Dan Spătaru:

S-a întâmplat prin ‘95 sau ’96, în nu ştiu ce oraşel din ţară. Urma să avem concert în acea seară acolo şi am decis că trebuia să ne omorâm cumva timpul. Dan Spătaru m-a întrebat dacă ştiu să joc biliard, dacă mă pricep la aşa ceva. Eu, sigur pe mine, i-am răspuns afirmativ, imediat fără nicio ezitare. Gândeam că nu e mare scofală jocul de biliard. În prima partidă m-a lăsat să vadă ce pot, ce e de capul meu. Apoi mi-a tras o mamă de bătaie, ca la carte. De la el am învăţat să ţin tocul, să fiu atent la poziţia mea lângă masă, la diverse unghiuri şi multe altele. Dan Spătaru a fost, printre altele, şi maestrul meu de biliard.

Aurelian Temișan a făcut dezvăluiri inedite despre prietenia cu Dan Spătaru
Regretatul artist, Dan Spătaru

Aurelian Temişan spune că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase lecţii de viaţă primite de-a lungul timpului.

Atunci am înţeles că un om cumpătat îi permite şi celuilalt să se afirme. Iar în cazul biliardului, îl lasă să arate ce ştie. Dacă realizează că adversarul său e mai slab ca el sau că a prins o zi mai proastă nu face niciodată haz de necazul acestuia. Şi nici mare tam-tam de victoria sa. Va spune întotdeauna, dacă va fi întrebat, că , a adăugat Aurelian Temişan.

Aurelian Temișan a făcut dezvăluiri inedite despre prietenia cu Dan Spătaru
Temișan Jr. încă păstrează viu repertoriul lui Dan Spătaru în concertele sale

Aurelian Temișan are în repertoriu și piesa ”Drumurile noastre”

Îndrăgit şi din postura de solist muzical, nu doar din cea de vedetă de televiziune, Temişan a inclus în repertoriul său şi unele dintre melodiile lui Dan Spătaru, ca un fel de ştafetă peste timp.

, cu siguranţă cea mai populară melodie pentru românii din secolul trecut, sau  , pe care am cântat-o cândva şi cu fiica mea, Dora, pe când ea avea doar opt ani, la Sala Palatului, sunt doar câteva. Încerc să le cânt, de fiecare dată, cât mai bine posibil, fiindcă sunt conştient de moştenirea lor, mai spune Aurelian Temişan.