Schimbare importantă în magazine şi restaurante. Ce nu mai au voie românii să facă. Amenzile sunt mari

Stan Filon 01.04.2021, 13:14
Schimbare importantă în magazine şi restaurante. Ce nu mai au voie românii să facă. Amenzile sunt mari

De la 1 aprilie au loc schimbări importante n legislație pentru sănătatea populației! Astfel, începând de la această dată, producătorii și comercianții nu mai au voie să folosească acizii grași după bunul lor plac! Aceștia se fac vinovați pentru boli cardio-vasculare foarte grave, iar de azi legislația spune exact în ce procent pot fi ei folosiți!

Comercianți nu mai pot folosi acizi grași trans după bunul plac. Legislația s-a modificat

Modificarea legislativă care a intrat în vigoare de joi, 1 aprilie, vine cu reguli stricte pe care producătorii de alimente, dar și restaurantele, mai ales cele de fast-food, trebuie să le respecte. Dacă nu se vor supune legii, aceștia vor plăti amenzi usturătoare!

Acizii graşi trans sunt cele mai periculoase grăsimi întâlnite în alimente. Aceștia se regăsesc în produsele de patiserie şi panificaţie, în margarină, creme tartinabile, supe la plic, sosuri, napolitane, biscuiţi, chipsuri, popcorn sau în diferite tipuri de prăjeli. Aceștia cresc nivelul colesterolului rău şi îl scad pe cel bun, iar acest lucru duce la apariţia unor afecţiuni cardiace. Consumul lor creşte riscul de infarct, de atac cerebral, dar și de diabet sau cancer.

Comerciantii nu mai pot folosi acizi grasi trans dupa bunul plac
Comerciantii nu mai pot folosi acizi grasi trans dupa bunul plac

Acizii grași trans pot cauza infarct, diabet sau cancer

E bine, de joi, 1 aprilie 2021, legea spune că un aliment nu trebuie să conţină mai mult de 2 grame de acizi trans la 100 grame de produs! Acizii graşi trans se găsesc însă și în mod natural, în anumite tipuri de carne şi în lactate grase, dar cea mai periculoasă variantă este cea artificială. Producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid, pntru a putea fi folosit în industria alimentară.

Cei care nu vor respecta legislația, vor fi nevoiți să plătească amenzi cuprinse între 10 și 30 de mii de lei! Cei care vor verifica dacă este respectată legea vor fi inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Ministerul Sănătăţii.

Care este numărul ideal de prăjeli în același ulei

“Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută”, spune Alexandru Ciric,directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, potrivit stirileprotv.ro.

Acizii trans apar și în uleiul folosit excesiv la prăjeli. Dar de câte ori ar fi bine să folosim uleiul pentru prăjit? Ei bine, specialiștii spun că ideal ar fi să-l folosim la o singură prăjeală. “Cel mai bine ar fi o singură dată de două, de trei, dar cu durată mică între prăjiri. Vedeţi că de multe ori trecem pe lângă aceste mici afaceri şi pur simplu ne şochează mirosul neplăcut care se degajă de la procesul de prăjire. Mirosul ăla neplăcut e generat de nişte produşi de degradare ai grăsimilor care sunt nocivi pentru sănătate”, spune conf. dr. Nicoleta Chira de la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...