Amenzi de zeci de mii de lei pentru românii care nu respectă această regulă. Nu e de joacă

Stan Filon 30.09.2021, 12:01
Amenzi de zeci de mii de lei pentru românii care nu respectă această regulă. Nu e de joacă

Facturile la electricitate și gaz au explodat, prețurile la alimente la fel, iar autoritățile vin cu alte vești proaste! De astăzi, românii pot primi amenzi usturătoare dacă vor încălca legea anti-plastic! Aceasta are drept scop diminuarea cantităților de plastic introduse pe piață.

Amenzi crunte pentru nerespectarea legii anti-plastic

Chiar de miercuri, 29 septembrie, a intrat în vigoare aplicarea sancțiunilor pentru persoanele și retailerii care nu respectă legea anti-plastic, iar amenzile sunt unele foarte mari, cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Dar ce stipulează, mai exact, legea anti-plastic?

Ei bine, (Ordonanța 6/2021 a intrat în vigoare la data de 2 septembrie și stipulează o serie de contravenții ce au devenit aplicabile, începând de miercuri, 29 septembrie. Cei vizați sunt operatorii care comercializează cu amănuntul astfel de produse sau care le utilizează pentru comercializarea propriilor produse. Vor fi interzise pentru comercializare produse din plastic de unică folosință, precum bețișoarele pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun.

Amenzi crunte pentru nerespectarea legii anti-plastic
Amenzi crunte pentru nerespectarea legii anti-plastic

”Fără perioadă de tranziție”

Legislația anti-plastic are ca scop să reducă din ce în ce mai mult cantitățile de produse din plastic introduse pe piață astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.

”Chiar dacă primul prag minim de reducere (5%) se aplică în 2023, legislația impune operatorilor care comercializează cu amănuntul astfel de produse sau care le utilizează pentru comercializarea propriilor produse două obligații dificil, dacă nu imposibil de respectat pe termen scurt, fără o perioadă de tranziție sau fără a lega expres aplicabilitatea acestor obligații de primul termen de reducere a consumului (2023).

În primul rând, comercianții trebuie să ofere consumatorului alternative reutilizabile la punctele de vânzare, adecvate și durabile sau care nu conțin plastic. În al doilea rând, legislația impune aplicarea unui preț de vânzare pentru produsele de unică folosință furnizate și evidențierea prețului distinct pe documentele de vânzare, deci inclusiv pe bonurile de la casele de marcat. Or implementarea acestei obligații necesită modificarea programelor informatice ale caselor de marcat, ceea ce presupune timp”, au explicat Adrian Teampău, Director Taxe Indirecte, Deloitte România pentru economica.net.

Legea anti-plastic aliniază astfel România la normele europene, însă potrivit sursei citate, actul normativ prezintă anumite lacune care trebuie clarificate prin normele de aplicare sau chiar prin acte normative de modificare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...