Amenzi de mii de lei pentru şoferi. Mulţi fac asta, mai ales în oraşele mari

Stan Filon, Gabriel Alexandru 18.10.2021, 16:19
Amenzi de mii de lei pentru şoferi. Mulţi fac asta, mai ales în oraşele mari

Șoferii indisciplinați, care nu se gândesc la semenii lor, vor fi obligați să scoată din buzunar sume imense de bani pentru a achita amenzile pe care le vor încasa. Legea care prevede noile sancțiuni a trecut în mod tacit de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Alte amenzi de mii de lei pentru şoferi

Așadar, vin vești proaste pentru șoferi. Pe lângă faptul că numărul de parcări nu este deloc suficient, mai ales în orașele mari, precum București, acum șoferii trebuie să fie cu băgare de seamă și atunci când vor alege să parcheze pe trotuare.

Dacă nu vor lăsa un metru liber lângă mașină, pe unde să cicule bicicliști sau mame cu copii sau pur și simplu pietoni, șoferii pot primi amenzi mai mult decât usturătoare. Acestea ar putea crește și mai mult, dacă autoritățile nu vor mai plafona nivelul punctului amendă.

Alte amenzi de mii de lei pentru soferi
Alte amenzi de mii de lei pentru soferi

Parcarea neregulamentară poate aduce o amendă imensă șoferului

Fapta descrisă mai sus va fi încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, astfel că șoferii care vor încălca aceste reguli vor primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și 6 puncte de penalizare. După un calcul simplu, asta înseamnă că amnzile sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei, dacă punctul amendă va rămâne plafonat la 145 de lei. Dacă însă se va renunța la plafonare, iar punctul de amendă va reprezenta 10% din salariul minim brut pe economie, acesta va ajunge la 230 de lei. Astfel, amenzile respective vor fi cuprinse între fabuloasele sume de 2.070 lei și 4.600 de lei.

În contexul creșterii accelerate a fenomenului urbanizării și a numărului de vehicule din țară, dat fiind faptul că “asigurarea spațiilor de parcare speciale este problematică, iar numărul locurilor de parcare este deseori inadecvat pentru a face față cererii”, după cum se arată în expunerea de motive.

Legea trebuie să treacă și de Camera Deputaților

În general, soluțiile de moment găsite de șoferi pentru a-și parca mașinile, de obicei, le creează dificultăți bicicliștilor și pietonilor și îi expun pericolelor pe nevăzători sau pe cei care au probleme grave de vedere, care își riscă, practic, viața, din cauza unui trotuar blocat, deoarece trebuie să circule pe stradă.

Din aceste motive, inițiatorii proiectului amintit consideră necesară luarea unor astfel de măsuri care să protejeze și să faciliteze accesul pietonilor pe trotuare, cu precădere în cazul părinților care au copii în cărucioare sau a persoanelor cu dizabilități. Pentru a intra în vigoare, această lege trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...