Amenzi de mii de lei pentru românii care nu prezintă acest act poliţiştilor. Nu e de joacă

Badea Violeta 03.01.2022, 08:33
Amenzi de mii de lei pentru românii care nu prezintă acest act poliţiştilor. Nu e de joacă

Toţi cetățenii români, dar şi cei străini care intenționează să intre în țara noastră trebuie să prezinte acest act polițiștilor de frontieră. Legea este valabilă începând cu data de 20 decembrie. Cei care nu țin cont de noua regulă riscă amenzi uriașe. Iată despre ce document de vorba și la ce sume se ridică sancțiunile!

Ce amendă primesc cei care nu prezintă acest act polițiștilor

Începând cu data de 20 decembrie 2021, românii sau cetățenii străini sunt obligați să completeze formularul digital de intrare în România. Documentul trebuie prezentat în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară. Cei care nu țin cont de această regulă vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

„În momentul în care persoana se prezintă la punctul de trecere, poliţistul îi solicită documentul de călătorie, paşaport sau o carte de identitate.

Poliţistul implementează în bazele de date ale Poliţiei de Frontieră datele personale ale cetăţeanului care s-a prezentat la control, iar în acel moment cetăţeanul este verificat dacă a completat sau nu acest certificat de intrare în România”, informează Poliția de Frontieră.

Cei amenzi risca cei care nu prezinta formularul digital de intrare in Romania
Cei amenzi risca cei care nu prezinta formularul digital de intrare in Romania

Câte persoane au generat formulare digitale de intrare în România

Circa 290.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România, de la lansarea aplicației. Cele mai multe persoane au completat formularul pentru punctul de trecere a frontierei din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, potrivit Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

 „Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de la lansarea aplicaţiei https://plf.gov.ro şi până în această dimineaţă la ora 10,00, 287.487 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF)”, conform unui comunicat al GCS tramsims la finalul anului trecut.

– Aeroportul International „Henri Coandă”: 67.177 persoane

– Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac: 27.491 persoane

– Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II: 26.731 persoane

– Punctul de Trecere a Frontierei Borș: 21.347 persoane

– Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj: 15.998 persoane

Un nou tip de marcaj, anunțat de STS

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunță noi modificări la certificatele de vaccinare ce atestă diferențierea între finalizarea seriei primare și a celei cu doza de rapel.

„În conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare.

Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel”, potrivit unui comunicat de presă transmis de STS.

În urma noilor reglementări, certificatele de vaccinare se marchează astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

Amintim că din data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

STS îi sfătuiește pe cei imunizați cu Johnson&Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) să își genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Urmăriți Impact.ro și pe