Amenzi de aproape 500.000 de lei! Ce au găsit inspectorii ANPC în Hala Obor. Nereguli majore

Iancu Andreea 28.04.2022, 19:07
Amenzi de aproape 500.000 de lei! Ce au găsit inspectorii ANPC în Hala Obor. Nereguli majore

Nu de puține ori, inspectorii ANPC au descoperit o mulțime de nereguli în urma controalelor la diferite unități care comercializează alimente. Recent, reprezentanții instituției au reușit să dea amenzi de aproape 500.000 de lei după ce au verificat Hala Obor. Spațiile comerciale din incinta pieței au fost controlate, fiind dispuse numeroase sancțiuni în urma problemelor identificate.

Inspectorii ANPC, verificări în Hala Obor

Controalele Autorității pentru Protecția Consumatorilor au identificat noi nereguli la mai multe spații comerciale care fac parte din Hala Obor, o zonă frecventată adesea de români pentru cumpărături. Inspectorii ANPC au efectuat mai multe verificări și au constatat numeroase probleme. De asemenea, au fost emise mai multe amenzi, care cumulat au ajuns la jumătate de milion de lei.

Specialiștii au descoperit numeroase produse expirate, fără documente care să ateste proveniența sau care erau depozitate și păstrate în condiții neregulamentare. În acest context, numeroși posesori de spații comerciale din interiorul Halei Obor din București au fost amendați. Echipele de inspectori au continuat astfel acțiunile demarate în urmă cu o săptămână, prin care au verificat operatorii economici ce au avut magazinele închise la fostul control.

Inspectorii ANPC au descoperit nereguli majore în Hala Obor
Președintele ANPC, îngrijorat în urma controalelor la Hala Obor

Mai mulți operatori economici au fost sancționați în urma verificărilor. Ce spune directorul ANPC despre nereguli

Dintre cei 39 de operatori economici care au fost verificați, în cazul a 38 au fost identificate abateri de la lege. Controalele inspectorilor ANPC au dus la amenzi contravenţionale în valoare de 447.000 lei, 4 avertismente, două măsuri de oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor, 5 propuneri de închidere temporară a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni, pentru abateri repetate, şi două propuneri de închidere definitivă a unităţii pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse, potrivit mediafax.ro.

„Suntem deseori acuzaţi că nu dăm nicio şansă micului comerciant român. Au trecut trei ani de când eu, personal, făceam parte din echipa ce îndruma operatorii economici din Hala veche de la Obor. Este adevărat că nu le-am desenat pe tablă cu culori. În toţi aceşti ani, aceştia şi-au rotunjit veniturile dispreţuind învăţăturile noastre şi, automat, consumatorul.

În Hala veche, cumpărătorii principali sunt seniorii din zonă. Noi la aceştia ne-am gândit. Să le facem dreptate. Vom continua să scoatem de pe piaţă comercianţii aroganţi, lipsiţi de bun simţ comercial, ce nu se gândesc decât la buzunarul lor fără să ia în calcul legea sau interesele consumatorilor”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Din păcate, în ciuda eforturilor desfășurate pe ani buni de către echipele de inspectori ai Autorității pentru Protecția Consumatorilor, mulți operatori economici aleg să nu respecte legislația și pun în pericol adesea sănătatea consumatorilor. Printre neregulile cele mai frecvent identificate se numără comercializarea produselor expirate sau alimente cu stare termică modificată. De asemenea, numeroase vitrine cu urme de mucegai, resturi și praf depozitează alimentele. Lipsa igienei este vizibilă în multe puncte verificate de inspectorii ANPC.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...