Amenințarea Rusiei. Pericolele la care sunt expuse România și Republica Moldova

Beatrice Dumitru 07.03.2022, 20:13
Amenințarea Rusiei. Pericolele la care sunt expuse România și Republica Moldova

Profesorul moldoveano-american Vladimir Solonari de la University of Central Florida din SUA a vorbit despre războiul din Ucraina și despre teama Europei că acest conflict ar putea depăși granițele acestei țări, căzută victimă Rusiei. Dar și despre riscurile la care sunt expuse România și Republica Moldova în acest context.

Statele cele mai fragile din apropierea Rusiei

Vladimir Solonari este de părere că războiul din Ucraina nu poate fi câștigat de Rusia și de Valdimir Putin, dar reprezintă o mare tragedie pentru fosta țară sovietică, care luptă acum pentru întreaga lume și trebuie susținută prin toate modalitățile posibile.

Profesorul a vorbit despre statele cele mai fragile din apropierea Rusiei, care ar putea fi atacate de Vladimir Putin, iar prima țintă ar putea fi Georgia, țară în care Moscova a trimis trupe în august 2008, cucerind regiunea separatistă Osetia de Sud.

 Amenințarea Rusiei. Pericolele la care sunt expuse România și Republica Moldova
Rusia a invadat Ucraina.

Dacă e adevărat că Putin e obsedat de restabilirea vechilor granițe ale Uniunii Sovietice, atunci, după Ucraina ar putea urma statele baltice, Georgia. Dacă Putin este acum cum era Hitler în ultima etapă, atunci Balticele reprezintă ținta lui. Orice e posibil, dar există și o certitudine: armata rusească nu vrea să lupte, nu prea înțelege ce se întâmplă, soldații fug de pe câmpul de luptă, poate că le e și rușine pentru ceea ce se întâmplă, iar unele unități par să fie în pragul descompunerii. În cercul elitei din apropierea lui Putin au apărut nemulțumiri, surprinderi și chiar un anumit șoc în fața pierderilor mari suferite de armata rusă. E și în acest sens o speranță, fiindcă dacă armata refuză să lupte, războiul se termină”, a declarat profesorul Vladimir Solonari, într-un interviu pentru DW.

„Ce să facă România: să privească cum este ocupată Republica Moldova?”

Vladimir Solonari a mai vorbit și despre riscul la care sunt expuse România și Republica Moldova, în cazul în care acest război se va prelungi, mai ales că Transnistria a cerut din nou recunoașterea independenței într-un mesaj adresat Chișinăului.

Riscul este foarte mare. Dacă va cădea Odessa, armata moldovenească nu poate să reziste în fața rușilor deloc. Și atunci ce să facă România: să privească la felul în care este ocupată Republica Moldova de trupele rusești? Să se uite cum Chișinăul e bombardat? Înainte să se ajungă aici, Ucraina trebuie ajutată, pentru că ea luptă pentru toată Europa. Mai înainte eram în favoarea diplomației, dar după ce Putin a atacat Ucraina, situația s-a schimbat radical. Nu putem accepta așa ceva. Cu cât mai repede se trezește lumea, cu atât mai bine”, a adăugat profesorul.

Vladimir Solonari a mai precizat că Republica Moldova este destul de expusă în fața Rusiei, deoarece sudul Basarabiei aparține acum Ucrainei și dacă rușii intră în Odessa, sigur că vor ocupa și Basarabia de Sud, dar ar putea intra și pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...