Amenințarea Rusiei. Moscova accelerează mișcarea echipamentelor militare mai aproape de Ucraina. Ce arată imaginile din satelit

Beatrice Dumitru 07.02.2022, 15:03
Amenințarea Rusiei. Moscova accelerează mișcarea echipamentelor militare mai aproape de Ucraina. Ce arată imaginile din satelit

Noi imagini din satelit arată că o bază mare din apropierea graniței cu Ucraina, în care se aflau tancuri rusești, artilerie și alte blindate, a fost în mare parte golită și se pare că echipamentul a fost mult mai aproape de granița Ucraina în ultimele zile. Există mișcări substanțiale ale trupelor ruse și în alte părți, potrivit unui expert în urmărirea mișcărilor militare.

Echipementul, mutat mai aproape de granița cu Ucraina

Baza se află la Yelnya, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 225 de de kilometri de granița cu Ucraina. Cantități mari de arme au fost mutate acolo la sfârșitul anului 2021, inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și lansatoare de rachete balistice.

Noi imagini din satelit arată că o mare parte din acest echipament, dar și tancuri rusești, artilerie și alte blindatea au dispărut acum, conform imaginilor din satelit realizate de CNN, pe 6 februarie, care arată urmele vehiculelor care pleacă.

Amenințarea Rusiei. Moscova accelerează mășcarea echipamentelor militare spre Ucraina, potrivit imaginilor din satelit
Rusia mută trupele mai aproape de Ucraina. Sursa foto: CNN

Mi se pare că o cantitate considerabilă de vehicule, tancuri, artilerie autopropulsată și alte vehicule de sprijin, au plecat din parcul de vehicule din nord-est”, a declarat Stephen Wood, director senior la compania de imagini prin satelit Maxar.

„Rusia intră într-o nouă etapă”

De asemenea, Konrad Muzyka, expert în urmărirea mișcărilor militare de la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Yelnya este una dintre cele câteva „schimbări importante în componența forțelor ruse și a locațiilor acestora”.

Rusia intră în noua etapă a construcției în care vedem că unități pre-poziționate sunt echipate cu personal suplimentar și că echipamentul este, probabil, mutat în zonele de desfășurare”, a spus Konrad Muzyka pentru CNN.

Filmulețe de pe rețelele de socializare realizate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri, duse în regiunea Bryansk, aproape de Ucraina. Echipamentele și vehiculele sunt cele din unitățile de la Yelnya.

Acum există mai multe indicii care sugerează că trupele au început să se desfășoare în tabere mai aproape de granița Ucrainei. Videoclipul postat pe rețelele de socializare arată că unele trupe din Siberia, ale căror echipamente au fost deja mutate în locuri din Smolensk și Bryansk, sunt în proces de desfășurare”, scrie Thomas Bullock, analist la Janes.

Mișcări ale trupelor ruse și în alte părți

Un document al serviciilor secrete americane din 3 decembrie 2021 prezintă magini din satelit cu baza de la Yelnya, goală în iunie, dar până în noiembrie au fost aduse aici cinci grupuri tactice de batalion, fiecare dintre ele conţinând aproximativ 1.000 de trupe şi elemente de sprijin. O mare parte din echipament aparține Armatei 41 de arme combinate, cu sediul în districtul militar central al Rusiei și care mai are un sediu în Novosibirsk, Siberia.

Konrad Muzyka spune că există mișcări substanțiale ale trupelor ruse în alte părți. „Observam un aflux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris el pe Twitter. Kursk se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Cea mai puternică formație ofensivă a Rusiei,Armata de tancuri a Primei Gărzi, care în mod normal este staționată în zona Moscovei, s-a deplasat spre sud 400 de kilometri și se adună în zona optimă pentru o ofensivă blindată rapidă pe ruta de invazie Khursk-Kiev”, a declarat Phillip Karber de la Fundația Potomac din Washington, care a studiat în detaliu mișcările trupelor ruse.

Consilierul Casei Albei pentru securitate națională, Jake Sullivan, a afirmat că există o posibilitate foarte clară ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...