Amendă uriașă primită de Rafinăria Petromidia din partea Gărzii de Mediu, după explozia soldată cu trei morţi. Despre ce sumă este vorba

Elena Avramescu 03.08.2021, 15:16
Amendă uriașă primită de Rafinăria Petromidia din partea Gărzii de Mediu, după explozia soldată cu trei morţi. Despre ce sumă este vorba

Amendă uriașă primită de Rafinăria Petromidia. La data de 2 iulie, pe platforma de la Petromidia a avut loc o explozie uriașă soldată cu decesul a trei oameni. După acest eveniment nefericit, rafinăria a demarat lucrări de revizie şi curăţare a instalaţiilor. Numai că aceste lucrări au poluat atmosfera.

Amendă uriașă primită de Rafinăria Petromidia

În acest sens, Garda de Mediu Constanţa transmite că a primit mai multe petiţii, în perioada 13-20 iulie, din partea locuitorilor oraşului Năvodari cu privire la o posibilă poluare în zona platformei de la Petromidia.

Pentru solutionarea petiţiilor transmise, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Constanţa au efectuat verificări pe platforma industrială Petromidia unde se desfăşurau în lucrări de revizie – curăţare instalaţii rafinare ca urmare a incidentului produs în data de 02.07.2021.

S-a constatat ca în timpul efectuării lucrărilor de reparaţii/revizie nu s-au luat măsurile necesare pentru prevenirea poluării, iar pentru neconformitatile constatate s-a aplicat sancţiune contravenţională, conform prevederilor Legii 278/2013 privind emisiile industriale, art. 11, litera a în valoare de 100 000 lei.

Rafinaria Petromidia

Aceasta nu este prima amendă primită de Rafinăria Petromidia. La data de 19 iulie 2021, Garda de Mediu a decis să amendeze platforma Petromidia cu suma de 50.000 lei pentru că nu au fost nerespectate prevederile legale cu privire la controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase.

După momentul producerii incidentul, au fost luate mai multe măsuri de oprire controlată a tuturor instalaţiilor tehnologice, iar activitatea de producţie a fost suspendată temporar. În timpul incidentului, o persoană a decedat, iar 4 persoane au fost rănite. Conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major.

Mai mult, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanşarea incendiului şi refacerea documentelor impuse prin actul normativ menţionat anterior, cu scopul de a se evita producerea în viitor a unui alt accident. A fost desfăşurată o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunţe la finalizarea acesteia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...