Amenda fabuloasă din trafic pentru un gest banal: greșeala pe care mulți șoferi au făcut-o fără să-și dea seama

Gabriel Peneș 12.10.2022, 13:20
Amenda fabuloasă din trafic pentru un gest banal: greșeala pe care mulți șoferi au făcut-o fără să-și dea seama

Dacă ai scăpat neamendat până acum pentru această greșeală, trebuie să te gândești că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Noul Cod Rutier prevede sancțiuni usturătoare pentru nereguli ce pot fi considerate banale ori rezolvabile prin clasicul „merge și-așa”. De acum înainte, ai face bine să fii atent la cum funcționează sau arată farurile tale ori orice dispozitiv luminos ți-ai montat pe mașină.

Amenda fabuloasă din trafic pentru un gest banal

Codul Rutier 2022 a adus reglementări noi, cu care nu toți conducătorii auto s-au obișnuit. Unele dintre ele, deși par a aborda lucruri ce sunt o obișnuință în traficul din România, pot ușura portofelele șoferilor cu sume consistente. De exemplu, pentru folosirea abuzivă a flash-urilor sunteți pasibili de amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

De asemenea, polițiștii vor putea să amendeze participanții la trafic care au uitat să-și spele mașina. În acest caz, amenda este cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei, inclusiv dacă aveți plăcuțele de înmatriculare murdare. Șoferii agresivi nu vor mai scăpa de amenzi, conform noilor reglementări, astfel că amenzile pot ajunge între 1.305 și 2.900 de lei.

Poliția îi poate amenda pe șoferii care nu respectă regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră și folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.

Greșeala pe care mulți șoferi au făcut-o fără să-și dea seama

Dar mulți șoferi nu știu și că problemele cu farurile le pot aduce sancțiuni usturătoare. Și chiar dacă sunt conștienți de problemă, aleg să o ignore. Însă vor plăti scump pentru asta, în caz că au scăpat până acum.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, punctul 12, „circulaţia cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc” constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 870 și 1.160 de lei și între 6 și 8 puncte de amendă.

Mai mult, tot în Codul Rutier, însă la articolul 112, se specifică faptul că certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se reţine de către poliţie dacă vehicului circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, mijloace fluorescent-reflectorizante sau dispozitive de iluminare şi semnalizare luminoase prevăzute în normele tehnice în vigoare.

Aceeași sancțiune se aplică și dacă polițiștii constată faptul că există defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau iluminarea se face cu alte dispozitive decât cele omologate.

Este bine de reținut că toate dispozitivele montate pe mașină, ce nu sunt omologate de către RAR, pot atrage sancțiuni aspre din partea polițiștilor. Conform noului Cod Rutier montarea acestora constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancțiuni.

Cuantumul amenzii este între 870 și 1.160 de lei și între 6 și 8 puncte de amendă. În afară de amendă și puncte, organele de poliție rutieră au dreptul să-ți rețină certificaul de înmatriculare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....