Amendă de până la 10.000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți nu știu acest aspect din lege

Stan Filon 13.05.2021, 12:37
Amendă de până la 10.000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți nu știu acest aspect din lege

Lucrările de primăvară au început, când mulți gospodari își toaletează copacii. Unii dintre ei se decid însă tot în această perioadă să renunțe la unii copaci pe care îi au în propriile lor curți și grădini. Ei bine, chiar pentru acest lucru pot primi o amendă de 10.000 de lei!

Amendă de până la 10.000 de lei care o poate aduce această greșeală banală

Puțini români știu, dar există o specie de pom pentru tăierea căreia cetăţenii au nevoie de autorizaţie de la autorităţi, chiar dacă acest copac este pe domeniul lor! Dacă nu anunță autoritățile din timp, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei! Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi, indiferent dacă este vorba de propria curte sau grădină.

Cel care vă poate aduce amenda imensă este nucul, care este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care vor să taie nuci aflați pe proprietate sunt obligate să ceară o autorizaţie specială, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii impuse de lege.

Amenda de pana la 10.000 de lei pentru taierea nucilor si castanilor fara autorizatie
Amenda de pana la 10.000 de lei pentru taierea nucilor si castanilor fara autorizatie

Tăierea nucilor și castanilor se face doar cu autorizație

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii. Cererea trebuie depusă autorităților cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.

Eliberarea aprobării pentru tăierea nucilor se face în funcţie de trei criterii:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Dar cine constată și aplică contravenția respectivă? Ei bine, abilitați cu aceste puteri sunt organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. Mai mult decât atât, același proces este nevoie să fie urmat și pentru tăierea castanilor comestibili.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...