Amenda crește de 12 ori pentru acest gest. Românii vizați sunt mai ales tinerii

Iancu Andreea 19.05.2022, 11:42
Amenda crește de 12 ori pentru acest gest. Românii vizați sunt mai ales tinerii

Tinerii din România s-ar putea alege cu o amendă usturătoare, de 12 ori mai mare decât în prezent, pentru un anumit gen de activități. Gestul pe care unii dintre aceștia îl fac ar urma să fie aspru taxat de către autorități, în cazul în care sunt prinși.

Românii ar putea plăti o amendă de 12 ori mai mare pentru un gest interzis și în prezent

În special tinerii sunt vizați de cea mai nouă propunere legislativă, care anunță o amendă de 12 ori mai mare pentru cei care apelează la gesturi nepotrivite. Cei care schimbă aspectul clădirilor, gardurilor sau spațiilor publice prin graffitiuri pot risca amenzi mult mai mari decât cele din prezent. În plus, ei ar urma să fie puși să readucă bunul deteriorat la starea inițială. Toate aceste măsuri fac parte dintr-o propunere legislativă care a primit deocamdată votul Senatului și urmează să se îndrepte către un vot decisiv al deputaților.

Propunerea de act normativ intenționează să introducă în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereții clădirilor, gardurilor sau alte obiecte aflate în locuri publice. În prezent, amenzile pentru această faptă sunt cuprinse între 100 și 500 lei.

Românii tineri ar putea primi o amendă de 12 ori mai mare pentru un gest interzis
Graffitiurile din spațiul public, amendate aspru printr-un proiect de lege

Ce riscă cei care nu se conformează

Prevederea propusă spre a fi votată de reprezentanții statului este destinată în mod explicit celor care aplică graffitiuri, un fenomen care a ajuns să afecteze în special clădirile importante, de patrimoniul istoric și cultural, conform mențiunilor făcute de inițiatorii proiectului. Totodată, cei care vor fi sancționați pentru desenele ilegale vor avea și obligația de a înlătura înscrisurile, redând starea inițială a bunului pe care l-au deteriorat.

Conform propunerii de lege, cei care vor fi găsiți vinovați de astfel de gesturi vor fi sancționați și obligați să repare spațiul în termen de 15 zile calendaristice de la data în care măsura a devenit executorie. În situația în care persoana sancționată nu își va îndeplini această obligație, autoritatea administrației publice locale va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate, urmând să îl cheme în judecată pe vinovat pentru a recupera prejudiciul.

Pentru moment, propunerea legislativă nu se aplică, urmând ca aceasta să intre în vigoare doar după ce este adoptată și de Camera Deputaților, fiind totodată promulgată prin decret prezidențial și în final publicată în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...