Ambasadorii NATO, întâlnire de urgență miercuri. Se întâmplă la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei

Elena Avramescu 16.11.2022, 08:13
Ambasadorii NATO, întâlnire de urgență miercuri. Se întâmplă la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei

În cursul acestei zile, ambasadorii NATO urmează să se întâlnească la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, informație furnizată pentru Reuters de doi diplomaţi europeni. Acest lucru se întâmplă după explozia din Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care se presupune că ar fi fost provocată de o rachetă rusească.

Astăzi se reunesc ambasadorii NATO, după incidentul din Polonia

Astfel că unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu precauție, fiind nevoie de timp pentru a putea verifica cu exactitate modul în care s-a întâmplat incidentul.

În cursul serii de ieri, guvernul polonez a hotărât, imediat după reuniunea Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a spus purtătorul de cuvânt Piotr Muller.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a spus presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat la Washington, la data de 4 aprilie 1949, și reprezintă documentul oficial care guvernează funcţionarea organizaţiei.

„Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”, prevede Articolul 4, potrivit www.nato.int.

Sistemul decizional al NATO are în vedere și activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

Secretarul general al ONU, ingrijorat in privinta rachetor rusesti cazute in Polonia
Rachete rusesti cazute in Polonia

În plus, absolut toate deciziile în cadrul NATO sunt luate de comun acord, după mai multe discuţii şi consultări între statele membre, fiind vorba despre o parte a cadrului decizional central al Alianţei care oferă statelor membre oportunitatea schimbului de opinii şi informaţii şi de abordare a chestiunilor prioritare pentru obţinerea unui acord şi adoptarea paşilor de urmat în planul concret al acţiunii.

În plus, după ce sunt invocate prevederilor Articolului 4, statele se reunesc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, forul decizional principal al organizaţiei. Articolul 4 a fost făcut cu scopul ca statele membre să se ajute pe fondul unor situaţii care impuneau necesitatea desfăşurării consultărilor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut o declarație importantă în urmă cu cîteva ore, spunând că liderii G7 şi NATO au convenit să sprijine ancheta Poloniei în cazul exploziei care a avut loc într-un sat din apropierea graniţei cu Ucraina. În acest sens, acesștia au avut o reuniune de urgenţă în urma incidentului. Biden a spus că i-a informat pe lideri despre discuţia sa anterioară cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Am convenit să sprijinim investigaţia Poloniei privind explozia din zona rurală de lângă graniţa cu Ucraina. Şi mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat. Apoi vom stabili în mod colectiv următorul pas pe măsură ce vom investiga şi vom continua. A existat o unanimitate totală în rândul celor prezenţi la masă”, a declarat Biden, adăugând că şi-au oferit compasiunea pentru moartea a două persoane în explozie.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...